16 C
Pápa
2022. augusztus 10.
Kezdőlap Szerzők Írta Horváth Andrea

Horváth Andrea

42 CIKKEK 0 HOZZÁSZÓLÁS

1600 forintba került a kékfestő gyár felépítése 1861-ben

Az Esterházy-kastélyban gazdagon díszített, aranyozott vázapár, a Kékfestő Múzeumban két építési szerződés látható a hónap műtárgya sorozatban. Mind az egyedi tárgyak, mind a két dokumentum nagyon sok érdekességet tartogat a látogatók számára.

Megérkeztek a tankönyvek a pápai gimnáziumokba

Közel 13 millió tankönyvet gyártottak le az új tanévre az Alföldi Nyomdában, ezeket augusztusban folyamatosan szállítják ki az iskolákba. A mai napon Pápán a Petőfi Sándor Gimnáziumban és a Türr István Gimnáziumban vették át a csomagokat.

Izrael és a nemzetek kapcsolata a Biblia alapján

Ma délután folytatódott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület nyári programsorozata, a Zsinagógai séták. Az előadó ezúttal Ortutay Gábor lelkész volt, aki Izrael és a nemzetek kapcsolatáról beszélt a Bibliát alapul véve.

Újabb tanfolyam indult a könyvtárban

Idén már a második számítógépes tanfolyamot szervezték meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban a nyugdíjasok számára. Ezúttal a kezdők ismerkedhetnek az internethasználattal, ám ősszel ismét lesz kurzus a haladóknak is.

Bezár két hétre a mozi

Július 21. és augusztus 3. között zárva lesz a pápai Petőfi Mozi. A filmszínház üzemeltetője erre a két hétre időzítette a fogadótér felújításának első ütemét, az átalakítás csütörtök reggel kezdődik.

Rákász Gergely ismét Pápán koncertezett

Rákász Gergely adott koncertet a Református Ótemplomban péntek este. Az orgonaművész ezúttal is a klasszikus zene halhatatlanjait idézte meg hangversenyén, a tőle megszokott interaktív formában.

Gyakorló háziasszonyok fortélyai a kóser hétköznapok kapcsán

Érdekes témát jártak körül az előadók a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület nyári hagyományos rendezvénysorozatának első alkalmán. A Zsinagógai séták nyitóprogramján Frölich Erika és Teszter Nelli, két Budapesten élő, kétgyermekes háziasszony mesélt a kóser életmód gyakorlati oldaláról.

Tegnap bájitaltan, ma varázslósakk, holnap kviddicsmeccs

A Jókai Mór Városi Könyvtár talán legnépszerűbb tábora a júliusi, melyet a Harry Potter-történetek jegyében szerveztek. A résztvevő gyerekeket hétfő reggel a Teszlek süveg beosztotta a négy ház valamelyikébe, s azóta a varázslók érdekes világában kalandoznak.

Kihívásokkal teli, de sikeres volt a 2021/22-es tanév – Beszélgetés Egyházi Andreával, a Pápai...

- Hogyan értékelné a 2021/22-es tanévet? - Eredményes volt a 2021/2022. tanév. Jelenléti oktatásban vettek részt a tanulók, az oktatás mellett számos programot, versenyt rendeztünk...

 “… se jobb, se rosszabb, csak más…”

Ma délután tartották a zsinagógában a holokausztmegemlékezést, melyet ezúttal is Pápa Város Önkormányzata és a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezett. A Dunántúl egyik legnagyobb zsidó közösségéből, Pápáról több mint 3000 embert száműztek az auschwitzi haláltáborokba. Közülük csak néhány százan élték túl a borzalmakat.

Kövess minket

3,592RajongókTetszik
- Partnereink -

Legújabb cikkeink

Pápai atléták a Gyulai Memorialon

A székesfehérvári Bregyó közi Atlétikai Centrumban rendezték a XII. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat, melyen a Pápai Atlétikai Club ifjú tehetségei is képviseltették magukat.

Honvédelmi bemutató a táborozóknak

A Kópé-Vár táborának harmadik turnusa színes és változatos programokat kínált a 22 résztvevő gyermeknek, akik a hétfőn kezdődött nyári tábor során megismerkedtek egymással és a Kópé-Várral.

Éjjeli edzés is színesítette az edzőtábort

Négynapos edzőtábort rendezett Ugodon a Griff SE. Az együtt töltött idő két célt szolgált: a karatékák egyrészt még jobban fel tudtak készülni az övvizsgára, a versenyzők pedig tovább tökéletesítették tudásukat a rájuk váró őszi megmérettetésekre.