4 C
Pápa
2021. április 13.
Kezdőlap Kultúra

Kultúra

Március a körúton

"Legalább tíz éven át mindig készültem megírni a boldog várakozásnak azt a hangulatát, amelyet a hivatalba menet a pesti utcákon kora tavasszal oly sokszor éreztem. A februári makacs ködplafon, az ólmos szürkeség már oszladozik, fények hasítanak át a felhőkön, s az élet kezd feltámadni... "

Keresd a színt, keresd a valót!

A Jókai Mór Művelődési Központ A magyar költészet napja alkalmából játékos sétára invitálja a műkedvelő közönséget.

Megjelent Puskásné Tófeji Valéria újabb kötete

A közelmúltban jelent meg Puskásné Tófeji Valéria Pápai amatőr költők, írók, versmondók 30 éve című kötete. A Médiacentrum ennek kapcsán beszélgetett a könyv szerzőjével.

Koszorúzás Jókai születésének évfordulóján

A Pápai Jókai Kör Egyesület koszorúzással tisztelgett ma délután Jókai Mór, a nagy magyar mesemondó, egykori pápai diák, a város díszpolgára emléke előtt születésének évfordulóján, a Március 15. téren álló mellszobornál.

A könyv érték – A Gyermekjóléti Alapítvány könyvkiadási programja

A Gyermekjóléti Alapítvány a Kék-Fehér Könyvkiadó gondozásában 2020-ban öt könyvet jelentetett meg. Ezeket ma délután mutatta be a sajtónak Rátz Ottó Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt-díjas mesterpedagógus, szaktanácsadó, szakértő, a Gyermekjóléti Alapítvány elnöke.

Rajzpályázat Vajda Péter emlékére

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet, valamint Vanyola Község Önkormányzata rajzpályázatot hirdetett a 2020/21-es Vajda-emlékprojekt keretében Vajda Péter irodalmár, természetbúvár, pedagógus, társadalomkritikus halálának 175. évfordulója emlékére „Zengjetek velem háladalt annak, ki ily széppé teremté a világot!” címmel.

A Pro Cultura Díszoklevél kitüntetettjei

A Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési Központ 1995-ben alapította a Pro Cultura Díszoklevelet. A kitüntetéssel olyan személyek és közösségek tevékenységét ismerik el, akik hosszú éveken át a város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén vagy újszerű kezdeményezéseikkel szolgálták Pápa város hírnevének öregbítését, akik tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hosszú éveken át gazdagították a város kultúrkincseit, s tettek, alkottak maradandót a város kulturális életében.

A magyar kultúra napját ünnepeljük

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Bemutatták a Pápa Város Települési Értéktára című kiadványt

Az Országgyűlés 2012 áprilisában fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amelynek legfontosabb célja azonosítani, számba venni és minél szélesebb körben megismertetni nemzeti értékeinket és egyúttal gondoskodni fennmaradásukról.

Átalakuló kulturális élet

Január elsején új fejezet kezdődött a város kulturális életében. Ettől az évtől több korábbi intézmény – így a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Gróf Esterházy Károly Múzeum feladatait, valamint a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ művelődéssel kapcsolatos tevékenységeit – a Pápai Platán Nonprofit Kft. vette át. Dr. Áldozó Tamás polgármester és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője ma valamennyi új szervezeti egységben munkaértekezletet tartottak.

Kövess minket

2,441RajongókTetszik
- Partnereink -

Legújabb cikkeink

Jó ütemben épül az M83-as

Már a töltésépítési és próbacölöpözési munkálatokat végzik a kivitelezők a 83-as út új nyomvonalának építése során, adta hírül a Magyarépítők.hu. Mint ismeretes, a 2020 októberében indult útfejlesztés során a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában 36 kilométeren, nagyrészt új nyomvonalon létesül négysávos út Pápa és Győr között.

Pápai különdíj a nemzetközi rajzpályázaton

Nagy László, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 6. N osztályos tanulója különdíjban részesült a Bakonyi Csillagászati Egyesület rajzpályázatán.

Márciusra nem kell katát fizetni egyes vállalkozásoknak (Híradó 2021.04.12.)

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 105/2021. (III. 5.) Kormányrendelet határozott arról, hogy a meghatározott tevékenységi körű kisadózó vállalkozások,...