17.9 C
Pápa
2021. szeptember 17.
Kezdőlap Kultúra

Kultúra

A Bakonyszücsi Nemzetközi Művésztelep alkotóinak tárlata

Re-Forma címmel mutatják be a Bakonyszücsi Nemzetközi Művésztelep résztvevőinek alkotásait a Pannonia Reformata Múzeumban. A kiállítás megnyitóját ma délután tartották az Ótemplomban, ahol Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető köszöntötte az alkotókat és a megjelenteket, majd Köntös László gyűjteményi igazgató szólt az egybegyűltekhez.

Re-Forma kiállítás a Pannonia Reformatában

A Pannonia Reformata Múzeum az idei évben is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz. Ennek keretében Re-forma címmel mutatják be új alkotásaikat a Bakonyszücsi Nemzetközi Művésztelep alkotói.

Elkezdődött a zsidó újév

A zsidó újév, a Ros Hásáná ebben az évben szeptember 6-án, hétfőn este köszöntött be. A kétnapos ünnepen a zsidók az ember teremtésének 5.782. évfordulójára emlékeznek. Ennek kapcsán szervezett a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület programot nemrégiben.

Fotó- és rajzpályázatot hirdet a könyvtár

A Jókai Mór Városi Könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében két pályázatot hirdetett. Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető a Médiacentrum kérdésére elmondta, idén is csatlakoztak az országos programsorozathoz, melyet október 4. és 10. között rendeznek. A rendezvény szlogenje az Együtt működik, s ennek keretében indítottak egy rajz- és egy fotópályázatot.

Könyvbemutató – Ők is a hazát szolgálták II.

Augusztus végén adtunk hírt arról, hogy megjelent Horváth Ferenc Ők is a hazát szolgálták című, a II. világháborút megjárt pápai katonák történeteit bemutató sorozatának második kötete. A kiadványt ma délután mutatták be a Jókai Mór Városi Könyvtár közösségi termében.

A játékos szorzótábla és a kisnemesi pecsételő a hónap műtárgyai

A Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum 2021 júniusában indította A hónap műtárgya mini tárlatsorozatot, melyben egy-egy érdekes, még nagyközönség elé nem tárt mesélő tárgyat mutatnak be. Szeptemberben a Kékfestő Múzeumban egy szorzótábla, a Víg egyszeregy nevű játék a hónap műtárgya.

Légy kedves és bátor! – Anne Frank-kiállítás a városi könyvtárban

Anne Frank a holokauszt egyik legismertebb gyermekáldozata. A fiatal lány családjával 25 hónapon át bujkált a nácik elől egy titkos rejtekhelyen, Amszterdam belvárosában. Naplóját, ami 1947-es kiadását követően világhírűvé vált, tizenhárom évesen kezdte írni és egészen rejtekhelyük elárulásáig és elhurcolásukig, 1944. augusztus 1-jéig tartalmaz bejegyzéseket.

Előadás az iparrégészetről

A Szakmai közösségi találkozók elnevezésű projekt keretében indult régészeti előadássorozat utolsó előadója dr. Gömöri János régész, az MTA VEAB Iparrégészeti Munkabizottságának alapító tagja volt, aki az iparrégészetről és a fémművesség régészetéről tartott előadást ma délután a Kékfestő Múzeumban.

Somló Fesztivál a Somló Kapujánál

Zene – Tánc – Bor – Somló. Egész napos fesztiválra vár minden érdeklődőt a mai napon a Somlói Borrend Egyesület a Somló Kapuja Rendezvényközponthoz. A Somló Fesztivált délelőtt Unger Tamás, a borrend elnök-nagymestere nyitotta meg, majd ifjú néptáncosok és népdalénekesek vették birtokba a fesztiválsátor színpadát.

Olvass és írj Anne Frankkal

Olvass és írj Anne Frankkal címmel ismeretterjesztő vándorkiállítás nyílik szeptember 1-jén a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében. Az amszterdami Anne Frank Ház ismeretterjesztő kiállításának célja, hogy az író kamaszlány lelkesítő példáján keresztül közelebb vigye a gyerekeket az olvasás és az írás szeretetéhez.

Kövess minket

2,674RajongókTetszik
- Partnereink -

Legújabb cikkeink

Az állatok világában barangoltak a Fáy óvodában

A Magyar Pedagógiai Társaság és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság hatodik alkalommal hirdette meg a Játsszunk Mindannyian! elnevezésű országos játéknapot. A programhoz harmadik éve csatlakozott a Pápai Városi Óvodák Fáy András lakótelepi Tagóvodája.

Újjáépítik a várkerti támfalat

Valamikor egészen hosszan húzódott a Várkert határát jelző támfal a Gróf út mentén - ezt kívánja újjáépíteni az önkormányzat egy szakaszon. Az új támfalnak még csak a tervezése zajlik, a kivitelezés jövő év tavaszán indulhat legkorábban.

Egy pápai irodából lopott két helyi fiatal, a rendőrök elfogták őket

A Pápai Rendőrkapitányság lopás miatt folytat eljárást két 17 éves pápai lakos ellen.A rendőrséget 2021. szeptember 15-én reggel értesítette az egyik pápai gyermekvédelmi intézmény...