Helyére került a megrongálódott kereszt

779
Fotó: Pintér Ádám

Alig öt éve, 2016. szeptember 18-án szentelte fel az Igal lakótelepen, a Pápakovácsi elágazóban lévő, Antal Sándor és Fülöp Sándor által felújított keresztet Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó, aki akkor beszédében a következőképpen fogalmazott: – Napjainkban, amikor a keresztény Európa jövőjéért aggódunk, nagyon fontos, hogy erősödjön keresztény öntudatunk – majd reményét fejezte ki, hogy akik a felújított kereszt előtt elhaladnak, észreveszik és szívükbe fogadják Jézus üzenetét. Sajnos a kereszt nem sokáig állt ellen az időjárás viszontagságainak és az elmúlt évben kidőlt.

A Jézus megváltó áldozatára emlékeztető jelkép Nagy József asztalosmester és Végh József képkeretező, aranyozómester munkájának köszönhetően ismét megújult és ma délután helyére is emelték a 3,5 méter magas feszületet.

– Amikor Ferenc atya megkeresett azzal, hogy a ledőlt keresztet jó lenne helyreállítani, az jutott eszembe, hogy ötven éve vagyok iparos, de mindig jönnek új kihívások. Soha nem mondtam nemet munkára, így azonnal megszerveztem a felújítást. A faanyagot Franciavágásról szereztem be, kicsit száradt a műhelyünkben, majd összeállítottuk és miután Végh József az öntöttvas korpuszt learanyozta, Nagy Ferenc pedig elkészítette a felfüggesztő vasalatokat, elkészültünk a felújítással – ismertette az elmúlt hetek, hónapok történéseit Nagy József.

Salgó Ferenc a kereszt helyreemelését követően a Médiacentrum kérdésére elmondta, amikor 1985-ben Pápára került, már állt kereszt a Pápakovácsi elágazóban, azonban nagyon rossz állapotban volt. Aztán 1990-ben lehetőség nyílt a korhadt fakereszt cseréjére, majd néhány évvel ezelőtt ismét felújították. Sajnos a fa rész mára elkorhadt, és mivel nagyon súlyos a korpusz, kidőlt a kereszt. Az azóta eltelt időben sokan jelezték, hogy hiányzik a jelkép a kereszteződésből és most nagy öröm, hogy közel egy év elteltével újra a helyére kerülhetett. Ferenc atya köszönetet mondott a felújításban résztvevő mestereknek és Schweighoffer Péternek, aki a szállításban és a beemelésben nyújtott segítséget. – Örülünk, hogy sokaknak fontos volt a kereszt megújítása és reméljük, hogy most évtizedekig állja majd az idő viharát – mondta végül Salgó Ferenc.     

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!