Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Sétára invitáló gyalogutak, pihenőhelyek készülnek a Várkertben

Huszár Hajnal | 2021.03.19.

Folyamatosan halad a Várkert megújítása, egyre hosszabban rajzolódnak ki az új sétányok a város legnagyobb parkjában és már látszik az új kerékpárút alépítménye is. Összesen 3600 méter hosszan épülnek ki a gyalogos közlekedési útvonalak, ebből 1400 méteren, a Várkert külső ívén mulcs borítású futópálya is épül a sétányok mellett. A gyalogutakból több mint 2000 méternyi, a futópályából 900 méternyi már alépítményi szinten elkészült, csupán az Ady sétány felőli szakaszon és az épülő játszótér környékén nem kezdtek bele még az útépítésbe, előbbi a közlekedés fenntartása, utóbbi a játszótéri munkálatok miatt kezdődik később. A futópálya egyébként 1,5 méter szélességben készül, a sétányok pedig 2,2-3 méter szélességűek lesznek – tudtuk meg Vörös Lászlótól, a kivitelező cég vezérigazgatójától. Arról is tájékoztatott, 262 méteren építették ki a zárt csapadékcsatornát, ez a munka már befejeződött, és ennek a nyomvonalán építik a kerékpárutat, ami a Várkertben 315 méter hosszan fut és a Szent István út alatt átvezet majd az Erzsébet ligetbe.

Videó: Gulyás Attila

– 166 utcabútort helyezünk el a parkban, padokat, ivókutakat, hulladékgyűjtőket, ezek többségét a sétányok kereszteződésében kialakítandó pihenőhelyekre telepítjük. A közvilágítás is megújul a Várkertben, 80 új lámpaoszlopot állítunk fel, amihez közel 4 kilométer vezetéket kell kiépíteni.

Mint mondta, az építkezés jó ütemben halad, a közvilágítás kiépítésével ugyan kis csúszásban vannak, de a tavaszi jó időben ezt be tudják hozni. A sétányok akkor kapják meg a végleges burkolatukat, amikor már a növénytelepítési, füvesítési munkákkal is végeztek, hiszen azok még nagy gépjárművek mozgásával járnak.

Az új gyalogutak egy kicsit eltérőek lesznek a megszokottól, nemcsak azért, mert burkolatuk természetes, vízáteresztő anyagból készül, hanem azért is mert nyomvonaluk a korábbinál kanyargósabb, parkba illőbb, sétára invitálóbb.

– Eleinte furcsa lesz, hiszen lesznek új gyalogutak, amik olyan területeket tárnak fel, amik korábban kiépített úton nem voltak elérhetők, de a meglévő utak nyomvonala is módosul kissé, sőt olyan is lesz, ami megszűnik – mondta a minap tartott bejáráson dr. Áldozó Tamás polgármester, hozzátéve – először meg kell majd tanulni, melyik sétány merre halad, hiszen most még mindenkiben a régi nyomvonalak élnek.

– Az új kanyargós sétányok sok helyen praktikusak, hiszen  kikerülik a megvédendő, értékes fákat, sétára invitálnak, s nem annyira a gyors áthaladásra. Bízom abban, hogy hihetünk a tervezőknek és valóban jól működnek majd, mert ha nem, akkor csak öncélú tervezői munkát takarnak.

A városvezető a futópálya végleges kialakítását is nagyon várja, hiszen nagyon sokakkal együtt ő is rendszeresen sportol a Várkertben, sőt mint mondja, a leglelkesebb futók még most, az építkezés idején is itt róják a köröket. Azt reméli, az új futókör nagyon népszerű lesz és a megújult környezet még több pápait ösztönöz a rendszeres testmozgásra és az egészséges életmódra. Addig azonban minden erre közlekedőtől és sportolótól óvatosságot kért, hiszen a Várkert teljes területe – bár nincs lezárva – munkaterületnek számít.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: