Szent József ünnepén megkezdődött a családok éve

870
Fotó: Babos Petra

Ferenc pápa 2020. december 27-én, Szent Család vasárnapján jelentette be, hogy március 19-én, Szent József ünnepén, az Amoris laetitia kezdetű apostoli levél közzétételének ötödik évfordulóján nyitja meg a családok évét. Az ünnepi alkalom egyházmegyei nyitó szentmiséjét Pápán, a Szent József-kápolnában tartották ma este. A szentmisét dr. Udvardy György érsek megbízásából dr. Takáts István általános érseki helynök mutatta be. A járványügyi előírások betartásával lehetséges volt az ünnepi eseményen részt venni, a bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztek el és ügyeltek a szociális távolságtartásra is. Az alkalmat a hívek az online térben is követhették.

A szentmisét dr. Takáts István általános érseki helynök mutatta be – Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó, valamint Szabó Zoltán káplán­ pedig koncelebráltak -, aki  szentbeszédben a család értékéről, szerepéről, Szent József alakjáról, az atyaságról beszélt.

Mint mondta, a katolikus és a világegyház számára is fontos nap a mai, hiszen ezen a napon kezdődik el a szent év, ami a családokban megélt szeretetre és annak örömére hív. Ez az időszak alkalmat nyújt arra, hogy elgondolkodjunk és elmélkedjünk az Amoris laetitia-dokumentum tartalmán.

– A családok éve meghív bennünket arra, hogy elgondolkozzunk, hogy milyen nagy ajándék a család, s milyen módon van Isten tervében, valamint milyen módon tudjuk szolgálni azt a tervet, amit Isten a családokra bízott – emelte ki az atya, aki hozzátette, Isten olyan fontosnak tartotta a családok intézményét, hogy amikor látható alakban eljött hozzánk, akkor a családot választotta ennek színteréül. Olyan reménnyel ajándékozott meg bennünket, amely Isten szeretetét is megmutatja. A családban tudunk azzá lenni, akinek Isten megálmodott bennünket. Ha az ember azt éli meg a családban, hogy őt szeretik, azt, hogy apa és anya szeretik egymást és a nehézségek idején egymásért kiállva tudnak jelen lenni, akkor ez egy hatalmas muníció ahhoz, hogy az életbe majd kilépve egészséges emberek legyünk, tudjunk elköteleződni és családban élni. Ha sérüléseket él meg az ember a család közegében, akkor ezek olyan mély sebek tudnak lenni, amelyek egy életen át megjelölik. Isten tervében kitüntetett helyen áll a család – mondta dr. Takáts István.

– A családot megtartó külső erők gyakorlatilag megszűntek. A statisztikák azt mutatják, hogy a válások száma emelkedik. Ezért fontos a családot összetartó belső erőkre odafigyelni, az elköteleződésre kész emberek, a férfi és nő külön világát, s egymás szeretetnyelvét megismerve a konfliktuskezelést megtanulni. Ezen a napon, s ebben az évben, ami most ránk vár, köszönetet mondunk azoknak, akik szeretni tanítottak bennünket, hiszen a család a szeretet és a hit első iskolája. Szeretnénk a családot – mint nemcsak személyes valóságot, hanem mint olyan intézményt, amely védelemre, ünneplésre szorul – az emberek figyelmébe ajánlani. Ez az év erről szól – tudtuk meg dr. Takáts Istvántól.

Salgó Ferenc a rendezvény kapcsán elmondta, a kápolnát Szent József tiszteltére szentelték fel. Minden évben a templom védőszentjének ünnepe a kápolna búcsúja is egyben.

– Szent József tisztelete nagyon fontos számunkra. A Szent József-kápolna alapkövét 2003-ban tették le a felszámolt szovjet katonai temető helyén. Öröm számunkra, hogy fel tudtuk építeni ezt a templomot, s jó, hogy évről évre ünnepelhetünk is benne. Szent József a családok pártfogója. A mennyei Atya az ő szeretett fiát Szent Józsefre bízta, hogy segítse felnőtté nevelni. Az emberi formálódásban az apa példaképe sokat jelentett neki. Ha a Jóisten neki szánta Szent Józsefet, akkor mi is példaképet találhatunk benne és pártfogót, akinek a segítségével a krisztusi nagykorúsághoz hatékonyabban eljutunk – mondta Salgó Ferenc.

A plébániai kormányzó hozzátette, az apa a családban lényeges szerepet tölt be, hiszen ő ad védelmet, pártfogást, oltalmat. Szent József ott áll az élet indulásánál, az élet elfogadásánál, s védelmez.

– Öröm számunkra, hogy készül egy új oltárkép, amelyen Szent József is megjelenik, aki a gyermek Jézusra tekint. Ebben az az üzenet, hogy a személyes odafigyelés, törődés, beszélgetés elengedhetetlen. A képen a gyermek Jézus felemeli a kezét és mintha azt mondaná, apuka figyelj rám. A gyerekek igénylik, hogy a szüleik időt szenteljenek rájuk – mondta az atya.

Az ünnepi szentmise előtt dr. Takáts István keresztutat vezetett a kápolna 10 éves fennállásának ünnepére állított stációképeknél.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!