Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Konyhafelújítás a Szivárvány óvodában

Pintér-Papp Eszter | 2021.03.22.

Március elején kezdődtek meg a Pápai Városi Óvodák Szivárvány Tagóvodájában a konyhafelújítási munkálatok, melyek idejére az óvodában az azt igénylő gyermekek számára a gyermekfelügyeletet zavartalanul biztosítani tudják.

Csákvári Judit intézményvezető a Médiacentrum kérdésére elmondta, az intézmény a 2020-as költségvetésében fenntartói támogatást kapott a Szivárvány óvoda tálalókonyhájának felújítására, melyet többek közt melegvízellátási problémák, a vízvezetékek rozsdásodása, többszöri csőtörés és a kopott burkolatok tettek indokolttá.

Mint megtudtuk, a 2020-as évben a veszélyhelyzet miatti költségvetés-módosítás, a humánerőforrás átcsoportosítások és a hetekig tartó leállások is akadályozták a beruházást, ezért az elmúlt évben csak kisebb munkálatokat – mosdó, öltöző meszelése, bútorzat festése, javítása, selejtezés, leltározás – végeztek el, melyekben a dolgozók önként vállaltak feladatokat.

Az intézményvezető hangsúlyozta, a felújítás előkészítése megtörtént, elkészültek a tervek és a vállalkozói szerződéseket is megkötötték. Így, amikor megjelent az óvodák bezárásáról szóló kormányhatározat, azonnal az a döntés született, hogy megkezdik a munkálatokat, melyek a vállalkozók vállalása szerint az óvodák újranyitásáig, vagyis április 7-éig befejeződhetnek.

A beruházás során a gazdasági és a bejárati portálon kicserélik az ablakokat, a tálalókonyhában a vízvezetéket, szennyvízvezetéket is felújítják, az érintett helyiségek új burkolatot kapnak, több helyiség egybenyitásával, átalakításával új felnőttmosdó-blokkot alakítanak ki. A beruházás költsége megközelíti a 12 millió forintot, ehhez járul még a külső folyosó burkolásának mintegy 3,5 millió forintos költsége.

Mivel az óvodákban biztosítani kell az azt igénylő szülők gyermekei számára a felügyeletet, a felújítási munkálatok idejére a tornaszobából ideiglenes tálalókonyhát alakítottak ki és az építési terület megfelelő elhatárolásáról is gondoskodtak.

Csákvári Judit kérdésünkre azt is elmondta, hogy jelenleg átlagosan 25-27 kisgyermek számára igényelnek a szülők felügyeletet. Őket két csoportban helyezik el, felügyeletükkel, ellátásukkal kapcsolatban a felújítási munkálatok semmiféle zavaró tényezőt nem jelentenek.

Az intézményvezető hangsúlyozta, azzal, hogy a mostani időszakban elvégzik a konyha felújítását, a szülők nyári tehermentesítését is megoldják, hiszen így a nyári időszakban nem kell majd heteken keresztül egy másik, ügyeletes óvodába vinni a gyermekeket és a kis létszámból újra teljes óvodai létszámmal működve már kulturált, higiénikus, megszépült épület fogadja a gyermekeket és a dolgozókat egyaránt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester rámutatott, az önkormányzat célja, hogy a közszolgáltatásokat korszerű körülmények közt lássák el, ezek közül kiemelten fontosak azok a szolgáltatások, ahol gyermekeinkről gondoskodnak. A bölcsődei korszerűsítésekkel a Fenyveserdő bölcsőde rekonstrukcióját követően elkészül a város, azonban az óvodákban még nagyon sok a tennivaló. A városvezető rámutatott, nagy, átfogó rekonstrukciót saját forrásból nem tud tervezni az önkormányzat, viszont a következő uniós ciklusban lehetőség nyílik arra, hogy energetikai pályázatokat nyújtsanak be. A tervek szerint ezen pályázatok célterülete az óvodai hálózat lesz, s szeretnék ha több 70-es, 80-as években épült óvodaépületet is korszerűsíthetnének pályázati támogatás segítségével.    




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: