Mobiltelefonokat biztosítanak a háziorvosoknak

1668
Fotó: HuHa, archív

Pápa Város Önkormányzata a koronavírus-járvány idejére segítséget nyújt az alapellátásban dolgozóknak. Dr. Áldozó Tamás polgármester ennek kapcsán a Médiacentrum kérdésére elmondta, más városban már működő gyakorlatnak megfelelően azt kérték a háziorvosok, hogy biztosítsanak mobiltelefonokat számukra, természetesen előfizetéssel.

– Az oltásra való behívások most nagy terhet jelentenek mind az adminisztrációban, mind a telekommunikációs költségeket tekintve. Úgy gondolom, az önkormányzatnak illik ekkora támogatást nyújtania a háziorvosoknak, így mi készek vagyunk arra, hogy ebben is együttműködjünk – tudtuk meg a polgármestertől, aki hozzátette, a kilenc készülék beszerzése folyamatban van, igyekeznek azokat a lehető legrövidebb időn belül megvásárolni.

– Az önkormányzatnak van egy közbeszerzésen kiválasztott partnere a telefonos cégek közül is. A készülékeket igyekszünk úgy kiválasztani, hogy ha meg kell vásárolnunk, akkor a későbbiekben az önkormányzat más feladatainak ellátása során is használhassuk azokat – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette, az önkormányzat lehetséges oltópontot is felajánlott, de egyelőre a kórházak és az alapellátásban a háziorvosi rendelők látják el ezt a feladatot.

– A háziorvosok megkeresésére mi is előkészítettünk egy pápai közintézményt, erről Takács Szabolcs kormánymegbízottat tájékoztattam. Ha az oltási kampány egy olyan fázisba lép, hogy egy tömeges oltópont kialakítására igény merül fel, akkor azt mi rögtön biztosítani tudjuk. A háziorvosok képviselője a helyszínt alkalmasnak minősítette a feladat ellátásra. Mi készek vagyunk arra, hogy a helyszín biztosításán túl akár a mi intézményeinkben toborzott önkéntesekkel is támogassuk azt a munkát, ami ott majd megkezdődhet. Kormányzati kezdeményezésre felmértük a város intézményeiben, hogy ki az, aki kész önkéntes munkára jelentkezni az oltási kampány során. Ha erre igény merül fel, akkor mi kirendeléssel biztosítunk többlet-humánerőforrást ott, ahol erre szükség van. Egyelőre nem érkezett arra igény, hogy ilyen típusú támogatást kérnének a háziorvosi praxisok – zárta gondolatait dr. Áldozó Tamás.

Ujváry Hajnalka, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézetének intézményvezetője elmondta, az oltások szervezése hatalmas adminisztrációs terhet jelent a háziorvosok számára, sok beteget kell kiértesíteni az éppen rendelkezésre álló oltóanyagokkal kapcsoltban.  Vannak olyanok is, akik az éppen meglévő oltóanyagot nem szeretnék megkapni, éppen ezért előfordul, hogy 4-5 órát is igénybe vesz egy-egy napon az oltás leszervezése.

– Ezért kértünk segítséget az önkormányzattól, hogy külön, csak oltások szervezésére használható mobiltelefont biztosítson. Polgármester úr támogatta a kérésünket, így jelenleg annak a felmérése zajlik, hogy melyik körzet igényel erre a célra mobiltelefont. Vannak olyan körzetek is, ahol már vásárolt az orvos telefont, de azt az ígéretet kaptuk, hogy náluk a telefonszámlát kifizeti az önkormányzat – tudtuk meg Ujváry Hajnalkától.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!