20 millió, 22 kamera

945
Fotó: illusztráció

Újabb támogatást nyert el az önkormányzat a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Ezúttal 20.982.645 forint forráshoz jutott az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemhez.

Míg az év elején megvalósított 2 millió forint támogatást élvező projekt az önkormányzati közterületeken lévő illegális hulladéklerakók felszámolását, megtisztítását jelentette, addig a mostani ingatlanvédelmi rendszerek kiépítését tartalmazza. Ennek keretében biztonsági kamerákat és annak kiegészítő eszközeit szerezheti be a város, de a kamerák telepítése, üzembe helyezése, valamint áramellátása és jeltovábbításának biztosítása is része a beruházásnak. A részletekről Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást.

Mint mondta, a rendelkezésre álló forrásból 22 olyan önkormányzati tulajdonú, belterületi közterületet próbálnak megvédeni a hulladéklerakástól, ahol jellemzően időről időre felhalmozódik az illegálisan lerakott szemét. A projekt keretében egy kamerarendszert telepítenek, melynek megfigyelő diszpécserközpontja is van, így a beérkező jelek alapján riasztás esetén azonnali beavatkozásra is lehetőség nyílik, ez pedig a tettenérést, vagy a hulladéklerakás megelőzését biztosítja.

– Olyan kamerák beszerzését tervezzük, melyek hőkamera és éjszaka is színes képet adó láthatófény-kamera modulokkal rendelkeznek és a megfigyelt területre történő behatolás esetén hang- és fényjelzéssel riasztják a biztonsági szolgálatot. A villamos betáplálást az önkormányzati ingatlanokról, szükség esetén pedig napelemes munkaállomásokkal biztosítjuk – ismertette a telepítendő technológiát. A kamerák által rögzített videojelek a diszpécserközpontba futnak be, ahol kezelőszemélyzet figyeli majd a riasztásokat és teszi meg a szükséges intézkedéseket.

A 22 kiválasztott helyszín között lakótelepi környezet és kevésbé látogatott közterület is szerepel, így például a Rigó lakótelep önkormányzati területére, a Juhar, Téglagyári, Gróf, Mező, Képző és Vasút utcába, a Vajda és a Fáy lakótelepre is telepítenek kamerát, de az igali garázsok mögötti területet is megfigyelik. A cél az, hogy ezek segítségével és a valós idejű beavatkozással visszaszorítsák az illegális hulladéklerakást és tartós eredményt érjen el a város az illegális hulladéklerakók felszámolása terén. 

A pályázat sikeréről már kapott értesítést a város, most a szükséges 10 millió forintos önrész biztosítása következik a költségvetésben, majd a támogatói okirat kézhez vételét követően az eszközbeszerzésre és a szolgáltatásra versenyeztetési eljárást ír ki az önkormányzat, közben pedig kialakítja a diszpécserközpontot. A rendszer kialakításának határideje a pályázati kiírás szerint május vége.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!