Apró felújítások a Pedagógus Művelődési Házban

604
Fotó: HuHa

Pozitív elbírálást nyert az önkormányzat Helyi Akciócsoporthoz benyújtott pályázata a Pedagógus Művelődési Ház részleges felújítására, így 14 millió forintból a legszükségesebb beavatkozásokat el tudják végezni. A döntésről megérkezett a támogatói okirat, mely szerint a projekt megvalósításának kezdete március 15., fizikai befejezése pedig október vége.

Az egykor jobb napokat látott, műemléki védelem alatt álló épület megújításának költségigénye szempontjából ez a forrás csak csepp a tengerben, ismerte el dr. Áldozó Tamás polgármester, aki ennek ellenére fontosnak tartja, hogy a legszükségesebb munkákat el tudják végezni.

– Az egész épületegyüttes örökségvédelmi kutatása, állagmegújítása, gépészeti korszerűsítése, rekonstrukciója 500-800 millió forintot igényelne, erre nincs lehetőségünk. Csupán arra van, hogy 14 millió forintot elköltsünk olyan funkciók megújítására, amik a működést támogatják és amik nélkül nem használható az épület. Ilyen például a vizesblokkok felújítása – magyarázta a városvezető.

A műszaki szakemberek felmérése alapján ugyanis a legnagyobb problémát a vizesblokk állapota jelenti, így a projekt keretében elsődlegesen ennek a felújítása történik meg. A burkolatok, szaniterek és nyílászárók cseréje mellett a fülkéket elválasztó belső válaszfalakat is újjáépítik. Ezen túl a szalagparkettás helyiségekben kicserélik a melegburkolatokat, a lécparkettás terekben pedig a parketta csiszolása és újralakkozása történik majd meg. Az eredetileg tervezett homlokzati nyílászárócsere ugyan kikerült a projektből, mert a műemléki védettség miatt sem időben, sem költségben nem fért volna bele a keretbe, ám két ablakot kicserélnek a nagyteremben, a többinél pedig a kereteket festik át – tudtuk meg Rádi Róbert ügyvezetőtől. 

A Pedagógus Művelődési Ház egykor az ország második kaszinója volt, Bocsor István itt mérte a kávét a helyi legendárium szerint és művelt közösségek tagjai adtak itt találkozót egymásnak – melyet dokumentumok is igazolnak. Aztán a Pedagógusok Szakszervezetének művelődési háza lett és ekkor is a város igényes közönsége látogatta rendszeresen, de számos rendezvénynek és kiállításnak is otthont adott. A legutóbbi időkben viszont a Fő téri rendezvények kiszolgálója volt már csak a Pedagógus Művelődési Ház. Hogy visszakapja-e régi hírnevét és funkcióit az épület, azt jelenleg nem tudni, de a városvezetés nyitott a kezdeményezésekre.

– Örülnénk, ha kapnánk jó ötleteket, találkoznánk jó kezdeményezésekkel, amelyek az épület jövőjét fenntartható módon tudnák tisztázni, mert ez az épület túl értékes ahhoz, hogy csak időlegesen töltsön be feladatokat. De ezt önkormányzati feladatként megszervezni és működtetni nem lehet – közölte dr. Áldozó Tamás.

A HACS pályázat keretében ez lesz a második, közművelődési célokat, közösségeket szolgáló épület, mely valamilyen mértékben megújulhat – az első a színházépület volt –, de ezenkívül még két kisebb épületrész részleges felújítása is szerepel a tervekben. Azokat szintén közösségi térnek kívánja majd használni a város.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!