Rendelet a korlátozások lépcsőzetes feloldásáról és az óvodák, iskolák nyitásáról

836

A Magyar Közlöny 51. számában megjelent A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet.

Ennek értelmében 2,5 millió Covid-19 elleni oltóanyag beadását követően több enyhítés is életbe lép. A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra változik és a szolgáltatásokat érintő ideiglenes korlátozó intézkedések megszűnnek, a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.

Az üzletek kötelező zárvatartási időszaka az este 9.30 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz, az ezen kívüli időszakban megengedett az üzletekben a vásárlás. A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. Ezen szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni. Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot tartsanak, hogy a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, hogy az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, valamint, hogy a bevásárláshoz használt eszközök –  kocsi, kosár –  fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

A vendéglátó üzletekkel kapcsolatos jelenlegi szabályokon nem változtat a kormányrendelet.

A Magyar Közlöny 51. számában olvasható A köznevelési intézményekben és a szakképző intézményekben rendes oktatásra történő visszatérésről és óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésről szóló kormányrendelet is. Ennek értelmében április 19-étől a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek, valamint szintén április 19-i hatállyal megszűnik az óvodákban március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet is.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!