Az erdőkért dolgoznak

159
Fotó: HuHa

Márciusban ünnepeljük az erdők világnapját, ám az erdőterületek növelése, a meglévő erdők gondozása, megóvása, az erdőkről való felelős gondolkodás nem csupán az év egy napján aktuális feladat. A pápai székhelyű állami erdőgazdaság, a Bakonyerdő Zrt. munkatársai egész éven át ezért dolgoznak.

2021-ben az erdők világnapja arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzése az egész világon az egészség és a társadalmi jólét alapját jelenti. Az erdőkkel egészségesebb és jobb világot teremtünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára – magyarázta dr. Patocskai Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési osztályvezetője. Amíg a világban a legtöbb helyen csökken, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal még erőteljesebbé vált. A magyar erdőgazdálkodók munkájának köszönhetően jelenleg hazánk területének egyötödét borítják erdők, ez több mint 2 millió hektárt jelent.

– Az erdők biztosítják az ország faellátását, tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek oly módon, hogy közben megőrzik a természetes és egészséges környezetet, védenek a klímaváltozás hatásai ellen és egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget – mondta.

Az állami erdőgazdaságok e sokszínű és felelősségteljes munka élharcosai, a Bakonyerdő Zrt. a múlt évben több, mint 30 hektár új erdőt telepített, egy év alatt több száz m3 hulladékot gyűjtött össze az erdőkben és számos illegális hulladékkal szennyezett helyszínt tisztított meg. 110 hektár új erdő telepítését tervezték meg partnerségben magánszemélyekkel és önkormányzatokkal, és 10 hektár telepítésében dolgoztak együtt partnereikkel.

– 30 hektáron végeztünk szerkezetátalakító munkálatokat, mely során az idegenhonos fafajokból álló erdők helyén, őshonos fajokból álló, a klímaváltozás hatásaival szemben ellenálóbb erdőket hozunk létre. Erdészeteink közel 1 millió csemetét ültettek el és 420 mázsa makkot vetettek, erdeink megújítása és gyarapítása érdekében. Közjóléti létesítményeinkkel a lakosság figyelmét kívánjuk felhívni az erdők, a természet védelmének fontosságára, miközben kellemes, természetközeli élményt nyújtunk – sorolta a múlt évben elvégzett feladatokat. Az erdőgazdaság három erdei iskolát működtet, látogatóközpontot, alkotóházat üzemeltet, két állatparkkal, tizenkét erdei kilátóval, nyolc erdei tanösvénnyel, két erdei tornapályával és több száz hektár kirándulóerdővel kínál lehetőséget élményekkel teli, erdei kikapcsolódásra.

– Ahhoz azonban, hogy munkánk hosszútávon szolgálja az embereket, hogy eredményes legyen, a kirándulóknak, erdőlátogatóknak is felelősséggel kell gondolkodniuk erdeinkről, és ügyelniük kell az azok megóvására – hívta fel a figyelmet az osztályvezető a kirándulóidő beköszönte kapcsán.

– Azt kérjük, hogy a kirándulás során keletkezett hulladékot ne hagyják az erdőben, hanem vigyék magukkal haza. Ne térjenek le a kijelölt túraútvonalakról, ne szedjék le és ne tapossák le az erdők növényeit és főként ne használják hulladéklerakónak az erdőterületeket – fogalmazta meg az osztályvezető, hozzátéve, aki teheti otthonában ültessen fát és vigyázzon minden egyes meglévőre.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!