Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Az energetikai projekt is megkapta a többlettámogatást

Huszár Hajnal | 2021.03.30.

A Magyar Közlöny szombati számában jelent meg, hogy az önkormányzat 243 731 970 forint kormánytámogatást kapott a Pápa Város Közintézményeinek energetikai korszerűsítése a fenntarthatóság jegyében című európai uniós projekt többletköltségeinek fedezésére – jelentette be nem sokkal ezelőtt, a Teveli úti otthonház előtt tartott sajtótájékoztatóján dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester.

A képviselő felidézte, az energetikai felújítást célzó pályázatot 2016-ban nyújtotta be a város, azóta az építőipari árak jelentősen emelkedtek, így a beruházás megvalósítása is sokkal többe került. Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok közül a környezetvédelmet és az energiahatékonyságot erősítő projekteket tartja a legfontosabbnak, hiszen ezek biztosítják a fenntarthatóságot és az üzemeltetési költségek csökkentését.

Elhangzott, a projekt keretében a város öt közintézményének energetikai felújítását végezték el: az ESZI Teveli úti otthonháza és Vörösmarty úti otthonháza, a Nátus Konyha, a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Városi Sportcsarnok került be a projektbe. A munkálatok 2019 őszén kezdődtek meg és múlt év decemberében zárták a projektet. A TOP-pályázat keretében 299 154 800 forintot nyert el a város a megvalósításra, a projekt teljes költsége 669 337 764 forintot tett ki, miután a pályázatban vállalt műszaki tartalmon túl az önkormányzat 121 309 163 forint saját forrás biztosításával a Városi Sportcsarnok tetőfelújítását is elvégeztette.

A most megítélt csaknem 244 millió forintos kormányzati támogatással a beruházás egészéhez 542 886 770 forint forráshoz jutott a város, ami azt jelenti, hogy a pályázatban megfogalmazottak megvalósításához csupán 5 millió forint (5 141 831 Ft) önrészt kellett biztosítania az önkormányzatnak.

Dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott a kormánynak az újabb támogatási összegért, mint mondta, már a projektek megvalósításának kezdetén közölte, kész arra, hogy segítséget nyújtson az önkormányzatoknak a pályázatok befejezéséhez.

– Ezt az ígéretét a harmadik kérelmünkre, harmadik esetben hitelesíti a kormány – emelte ki, emlékeztetve eddig 2 milliárd 37 millió forintot kapott a város többletforrásként. A barnamezős projekthez még tavaly nyáron kapott az önkormányzat 1 milliárd 387 millió forintot, az ipari park fejlesztéséhez év végén 406 millió többletforrást ítélt meg a kormány, most pedig az energetikai projekt kapott közel 244 millió forint ráemelést.

Összességében a 15 TOP-os projekthez elnyert 8,7 milliárd forintos pályázati támogatáshoz eddig 2 milliárd 37 millió forint plusz forrást kapott az önkormányzat, így több mint 10,7 milliárd forintot tesz ki az uniós és hazai összeg. Mindehhez saját forrást is felhasznál a város a beruházások megvalósításához, hiszen vannak olyan többlettartalmak, melyek nem finanszírozhatók pályázati pénzből.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, az önkormányzatnak van még egy el nem bírált ráemelési kérelme, a közlekedésfejlesztési projekt többletköltségeihez várnak közel 80 millió forint kormánytámogatást.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: