Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ötvenéves a pápai szervezett éremgyűjtés

Polgár Szilárd | 2020.10.03.

Alapításának ötvenedik születésnapját ünnepelte szombaton este a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportja a Huszár Közösségi Házban. Az alkalomra eljött Csóka Ferenc, az országos egyesület elnöke és dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója is. A fél évszázados jubileum kapcsán visszatekintő, bemutatkozó tárlat is nyílt, amelyet október 17-ig lehet megtekinteni a Huszár Közösségi Házban.

– 1970. október 1-jén öt fővel megalakult a pápai éremgyűjtő csoport, ami akkor még egy budapesti éremgyűjtő egyesülethez tartozott – idézte fel az alapítás történéseit hírportálunknak Lóky György, a pápai csoport elnöke, aki 1981 őszétől tagja a pápai egyesületnek, és 1994 óta vezeti a városi numizmatikusokat. – Az ötvenéves történelmünkből ezúttal szemezgettünk néhány fontos dokumentumot, tárgyi emléket, fontos relikviát, amelyekből egy minitárlatot is összeállítottunk. Szeretnénk bemutatni, hogy összejöveteleinken mivel foglalkozunk. Fél évszázad egy közösség életében felmérhetetlenül hosszú idő, mert az alapítók közül már senki sincs közöttünk. Nagyon furcsa, de én vagyok az egyetlen, aki a legtöbb dologra még emlékezhet – mondta a pápai elnök.

Lóky György hangsúlyozta, hogy az éremgyűjtés türelmet, állandó ismeretgyarapítást, rendszeretetet igényel, nem egy kapkodós műfaj. Az éremgyűjtő közösségnek az a varázsa, hogy élőszóval, egymást segítve, tanítva alakítják a gyűjtők ismereteit. Elmondta azt is, hogy ha egy pénz különböző állapotban kerül elő, az értékét egy gyűjtő számára nem is annyira a fémtartalom, hanem az állapota határozza meg. A pápai csoportban főként az idősebb korosztály van jelen, de van középiskolás diák tagjuk is. Jelenleg 33 fő a létszámunk, ebből a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének 27 tagja van, a többiek szakköri tagok. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ csoportjaként működnek, mint az intézmény éremgyűjtő szakköre.

– Mi pápaiak vagyunk, hiszen a város helytörténetébe, közművelődésébe igyekeztünk részt venni, és részt veszünk mind a mai napig. 1995-ben megkaptuk Pápa Város Díszoklevelét, valamint 2017-ben az Éberhardt Károly emlékplakettet a csoport hagyományőrző tevékenységéért. Csoportunk legtöbb tajga a magyar pénzek valamilyen időszakát gyűjti, nagyon népszerűek az 1848/49-es forradalom fém- és papírpénzei, és a Rákóczi-kor veretei. A lehetőség végtelen, hiszen a pénzzel mindig fizettünk, egykor forgalmaztuk, most pedig régi korok emlékeit gyűjtjük – fogalmazott Lóky György, akinek saját gyűjtési területe a teljes magyar pénztörténetre kiterjed, de érdeklődik a római kor pénzei iránt is.

A születésnapi program elején Lóky György tartott rövid visszatekintést az elmúlt ötven évről, és kicsit részletesebben az elmúlt egy évtizedről. Beszélt a megszervezett sok-sok találkozóról és börzéről, az eredményekről, amelyet csak együttes munkával valósíthattak meg. A programon köszöntötte a jubiláló pápai egyesületet Csóka Ferenc és dr. Hermann István is. A születésnapi rendezvényt ízletes vacsora zárta.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: