Köznevelési intézményeket fertőtlenítenek a pápai katonák

642
Forrás: Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztály

A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér katonái március 16-a óta hajtanak végre fertőtlenítési feladatokat köznevelési intézményekben az alakulat hatáskörébe tartozó Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében. Ennek kapcsán kerestük meg a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát, akik arról tájékoztatták a Pápa és Vidékét, hogy a honvédség számára kiemelten fontos a magyar állampolgárok biztonsága, ezért saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett továbbra is segítik a koronavírus-járvány elleni védekezést.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére, az Operatív Törzs feladatszabása alapján a Magyar Honvédség tizenegy alakulata országosan közel száznegyven köznevelési intézményt tesz újra biztonságossá március 16-a és április 6-a között. Amíg a gyerekek nincsenek az iskolákban, illetve  óvodákban, a katonák végre tudják hajtani az épületek helyiségeinek biológiai fertőtlenítését. A cél az, hogy a diákok és az óvodások biztonságos, vírusmentes intézményekbe térhessenek vissza, amint ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Országos szinten a mentesítési feladatok többségét a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái végzik, az ő tevékenységüket támogatják más katonai szervezetek felkészített fertőtlenítő rajai – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya.

– Eddig a nyúli Pilinszky János Általános Iskola, a győri Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola, a Győrújbaráti Pitypang Óvoda és Konyha, a Sárvári Vármelléki Óvoda, a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola 006-os telephely, a szombathelyi Dési Huber István Általános Iskola és a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium mentesítése történt meg. A pápai katonai szervezet húsvét előtt még további három köznevelési intézmény fertőtlenítését tervezi Vas és Győr-Moson-Sopron megyében – derült ki a kommunikációs osztály válaszából.

Mint megtudtuk, a katonák a köznevelési intézményekkel a fertőtlenítés lehetséges idejéről, körülményeiről folytatott előzetes egyeztetés után érkeznek az adott helyszínre, ahol megkezdik a beöltözést védőruháikba, gázálarcot vesznek fel, és feltöltik a fertőtlenítő eszközeiket. A feladatra speciálisan kiképzett katonák – teljes áramtalanítást követően – mindig az épületek felsőbb szintjeiről lefelé, illetve a legbelső pontról kifelé, a kijáratok irányába haladnak, hogy úgynevezett tiszta területet hagyjanak maguk után. A tantermek, csoportszobák, tornatermek, konyhák, vizesblokkok, közösségi terek és egyéb helyiségek fertőzésmentesítését kézi vagy háti permetezővel, illetve hidegköd képző eszközzel, a helyiségek jellegének és burkolatának megfelelő fertőtlenítőszert alkalmazva végzik. A fertőtlenítés záró fázisa egy alapos szellőztetés, amelyet követően a terület vírusmentesnek tekinthető.

 A pápai légibázis katonái a COVID-19 járvány első és második hulláma idején szintén részt vettek fertőtlenítő feladatokban: tavaly tavasszal, illetve ősszel Veszprém megye számos települését – többek között Pápát, Nyárádot, Dákát, Pápakovácsit, Külsővatot, Szőcöt és Veszprémet – is érintve az iskolák mellett jórészt bentlakásos szociális intézményeket mentesítettek. Ahol és amikor csak szükségessé válik, a Magyar Honvédség kijelölt alakulatai készen állnak további fertőtlenítési műveletek szakszerű végrehajtására – tudtuk meg a kommunikációs osztálytól.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!