Jelentősen felértékelődött a Téglagyári út környéke

1784
Fotó: HuHa, Gulyás Attila

Emberemlékezet óta nem volt ekkora léptékű fejlesztés a Téglagyári út környékén, a barnamezős beruházással jelentősen felértékelődött a városrész – így fogalmazott dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester a barnamezős projekt lezárása kapcsán. A város legnagyobb értékű TOP-os beruházása március 31-én ért véget, és bár az ünnepélyes átadórendezvények elmaradtak a koronavírus-járvány miatt, a projekt befejezése mindenképpen fontos mérföldkő a város életében.

– Ennek a környéknek, az egész városnak és a sportéletnek örömteli pillanata ez, hogy lezárult a barnamezős beruházás – mondta dr. Kovács Zoltán, aki gratulált a projektben résztvevőknek. Emlékeztetett, a pályázatot 2016-ban nyújtotta be a város, a megvalósítás pedig az elmúlt két évben zajlott. A projekt a város egy nagyon lepusztult helyén jött létre, a sportcentrum területén romos lakóházak, felhagyott magtár állt, de nem volt jobb állapotban a Schwenczel rét és a volt gázcseretelep sem.

– Ez a fejlesztés nemcsak az épített környezet vonatkozásában, hanem a tájrehabilitáció szempontjából is  kiemelkedő – hangsúlyozta. Hozzátette, a fejlesztés eredményeként a városnak ez a területe felértékelődött, a legfontosabb eredménynek pedig azt nevezte, hogy a sportcentrum idősek és fiatalok számára is új lehetőséget kínál az egészséges életmódra. Felidézte, ez a város nagyon sok sikeres sportolót adott az országnak mind az atlétikában, mind a tekében, ezek a sportágak most új otthonra találnak a létesítményben.

A városnak a Téglagyári út, Várkert út és Gróf út által lehatárolt része sokáig csak egy izgalmas folt volt a városrendezési terveken, olyan, amelyre a terv megalkotói sok funkciót elképzeltek, de megvalósulását a rendszerváltás környékén hitték is meg nem is az emberek – ezt már dr. Áldozó Tamás polgármester mondta a projekt lezárása kapcsán. Kiemelte, a városnak ez a része alakult át a leginkább a rendszerváltás óta eltelt időben, hiszen megépült a sportcsarnok, a Perutz Stadion, a Petőfi-gimnázium, a Várkertfürdő, magánberuházás keretében létrejött a kemping, most pedig elkészült a sportközpont, de további fejlesztési tervek is vannak a városrészt érintően, például a fürdő szállodája.

– Ha összeszámoljuk az itt megvalósult beruházásokat, akkor mai értékrenden számolva 10 milliárd forint értékű összeg jönne ki, melyből az egyik legjelentősebb elem ez a projekt – összegezte.

A polgármester köszönetét fejezte ki a döntéshozóknak – akik pozitívan bírálták el a város pályázatát -, dr. Kovács Zoltánnak a támogatásért, a megvalósításban résztvevőknek és a környéken lakók türelmét is megköszönte. Mint mondta, egyelőre sajnos nem nyithatják meg a létesítményt az érdeklődők előtt a koronavírus-járvány miatt, de amint ez lehetséges lesz, nagy szeretettel várnak ide mindenkit. A jövőről úgy fogalmazott, a városnak ezen a részén a további előrelépési tervek is adottak, bízik abban, hogy a következő európai uniós ciklusban is sikerül forrást szerezni a fejlesztésekre.

Mint ismert, a 2021. március 31-én lezárt barnamezős beruházás három helyszínen valósult meg: A Téglagyári út elején található régi gázcseretelepből kutyafuttatót építettek, a romos lakó- és mezőgazdasági épületek helyén készült el a sportcentrum, a sokáig elhanyagolt Schwenczel rétből pedig hangulatos közpark lett.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!