A rendőrség idén is bízik a közlekedők felelős magatartásában

1084
Fotó: Babos Petra

Évtizedek óta megszokott gyakorlat, hogy a húsvéti ünnepek idején a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az ittas járművezetők kiszűrésére. Az elmúlt években az ittas sofőrök által okozott balesetek száma csökkent a pápai járásban is. Ez azt mutatja, hogy a közlekedők többsége tisztában van az ittas vezetés kiemelt veszélyességével. A rendőrség idén is bízik a közlekedők józanságában, felelős viselkedésében. A rendőrség nagy hangsúlyt fektet a baleset-megelőzésre, a balesetek számának csökkentésére – tájékoztatta a Médiacentrumot Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, kiemelt megelőzési főelőadó.

Mint elmondta, még mindig sokan vannak, akik nem használják a biztonsági övet. A rendőrség ezért az ünnep alatt kiemelt figyelmet fordít a biztonsági öv használatának ellenőrzésére.

Császárné Elek Veronika hangsúlyozta, arra kérnek minden járművezetőt, hogy indulás előtt ne fogyasszanak szeszes italt, kapcsolják be a biztonsági övet és hívják fel utasai figyelmét is arra, hogy kössék be magukat. A biztonsági öv használata baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú. Jelentősége nem a baleset elkerülésében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a kirepüléstől, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket.

A közlekedők idén húsvétkor is határozott és következetes rendőri fellépésre számíthatnak.

A kiemelt megelőzési főelőadó kitért arra is, hogy a húsvéti hosszú hétvége idején nemcsak a közlekedési szabályok betartására kívánják felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy óvjuk vagyontárgyainkat, hiszen a betörők és a besurranó tolvajok ebben az időszakban is megtalálhatják az alkalmat arra, hogy megkárosítsanak bennünket.

– Arra kérünk mindenkit, hogy mielőtt elmennek otthonról, győződjenek meg arról, hogy valamennyi nyílászárót becsukták, valamint az utcafronti kaput és a bejárati ajtót mindig tartsák zárva, még akkor is, ha a lakásban vagy a kertben, illetve az udvaron tartózkodnak. Hosszabb időre történő elutazás előtt kérjék meg egy megbízható ismerősüket arra, hogy naponta többször felügyelje lakásukat, amelynek alkalmával mozgassa meg a sötétítőket, ürítse ki a postaládát – mondta el.

– A bejárati ajtó kulcsát ne rejtsék el a közelben, azt tartsák maguknál. A gépjárműfeltörés elkerülése érdekében a közterületen parkoló autóban látható helyen ne hagyjanak értéket. Amennyiben bűncselekményt követnek el a sérelmükre, értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy 112-es ingyenes segélyhívó számok valamelyikén – zárta gondolatait Császárné Elek Veronika.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!