Pápán is oltják az oktatási intézményekben dolgozókat

1048
Fotó: Babos Petra

Városunkban is megkezdődött a regisztrált pedagógusok, óvodapedagógusok, valamint munkatársak és a bölcsődei dolgozók oltása, akik a védőoltás iránti igényüket március 29-én éjfélig adhatták le. Hírportálunk ezúttal pedagógusokat kérdezett a regisztrációról és az oltás fontosságáról.

Nemes István, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola igazgatóhelyettese már korábban regisztrált az oltásra, mivel úgy gondolja, ez az egyetlen védekezés a vírus ellen.  Március 30-án meg is kapta az üzenetet az oltás időpontjáról. Korrekt tájékoztatást kapott minden fontos információról, a helyszínről és a vakcina fajtájáról is. Bízik abban, hogy így nem lesz akadálya az iskolák tervezett  indításának.

Surányi Lívia, az Erkel-iskola tanárnője krónikus beteg és mivel a virológusok ajánlották a védőoltást, nem habozott, regisztrált. Mint mondta, köztudott, hogy akit beoltanak, ha el is kapja a betegséget, az enyhébb lefolyású lesz, kevésbé súlyos tünetekkel.

– A kisgyermekkorban kapott oltások is sokféle betegségtől megvédik a gyerekeket, amelyeket régen gyógyítani sem tudtak. A Gróf Esterházy Kórházban kaptam meg az első vakcinát. Nagyon gördülékenyen zajlott az oltás, mindenki roppant udvarias volt. Köszönet illeti a katonákat, ápolókat, orvosokat. Ha meglesz a lakosság átoltottsága, visszanyerhetjük a régi életünket, amire már több mint egy éve várunk – mondta a tanárnő.

Németh Zoltánné, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tanárnője pedagógusként különösen fontosnak tartja a COVID-19 vírus elleni oltást, mind a környezete, mind pedig saját maga védelme érdekében. Az elsők között regisztrált és örült, amikor a körzeti orvosa telefonon értesítette az oltási lehetőségről, felmérve a kora és a betegsége általi kockázatokat.  Bízik abban, hogy az oltakozás megfelelő védettséget nyújt a vírus ellen.

Heizer Zoltánné, az Erkel-iskola intézményvezetője sokáig úgy gondolta, hogy a fokozott odafigyelés, fertőtlenítés, maszk használata elegendő lesz a védekezéshez. Nagyon nagy gondot fordított arra, hogy egészségesen táplálkozzon, rengeteg vitamint fogyasztott, kerülte a tömeget, szinte nem ment sehova.

– Hónapokig csak figyeltem a vakcinák megjelenését, várakozó állásponton voltam. Az adatok azonban olyan rosszak – mind a megbetegedések, mind a halálozások vonatkozásában -, hogy valóban csak oltással lehet sikeres a védekezés. Szeretném, hogy ismét gyerekzsivajtól legyen hangos az iskola, szeretném, ha újra szép hangversenyeink lennének, szeretném, ha vidáman bálozhatnánk a szülőkkel együtt. Ez viszont csak az oltakozással valósulhat meg. Ezért döntöttem úgy, hogy én is regisztrálok – emelte ki az intézményvezető.

Mógor Adrienn, a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola intézményvezetője kérdésünkre elmondta, az oltásra március 29-én regisztrált, így várhatóan húsvét után kapja meg a vakcinát.

– Örömmel olvastam az országos sajtóban, hogy a köznevelésben dolgozók 75 százaléka ugyancsak élt ezzel a lehetőséggel. A koromból és abból kifolyólag, hogy nincs semmiféle alapbetegségem, valószínűleg még várnom kellett volna az oltásra, de a szakemberek javaslata szerint azért, hogy az iskolában a jelenlegi digitális munkarend helyett ismét jelenléti oktatás lehessen, elengedhetetlen a köznevelési intézményekben dolgozók védettsége. Azért döntöttem úgy, hogy beoltatom magam, mivel iskolánkban a kollégák és a diákok száma együttvéve majdnem négyszáz. Ekkora közösségben az egyéni felelősségünk is óriási a járvány megfékezésében, mivel jelenleg a távolságtartáson, a gyakori kézfertőtlenítésen és a maszkviselésen túl az oltás az, ami segíthet legyőzni a COVID-19 vírust, hogy mielőbb visszatérhessen az életünk a megszokott kerékvágásba – hangsúlyozta Mógor Adrienn.

Porpáczy Aliz, a Türr István Gimnázium és Kollégiuma tanárnője több okból is az oltás mellett döntött: egyrészt úgy gondolja, hogy pedagógusként folyamatosan ki van téve különböző fertőzéseknek, ezért, ha van mód és lehetőség, érdemes ezeket elkerülni. Másrészt, aki már találkozott a koronavírussal, tudja, hogy ez nem egy „egyszerű influenza”.

– Családunk minden tagja átesett októberben a koronavírus-fertőzésen. A gyermekeink enyhe, míg mi a férjemmel középsúlyos tünetekkel vészeltük át. A betegség nálam nem múlt el következmények nélkül: 4 hónapja jelentkezett először az úgynevezett post-Covid tünetegyüttes, amely néhány hetes gyakorisággal újra és újra előjön. A legújabb kutatások szerint a védőoltás ezeket a post- illetve long Covid-os tüneteket is enyhítheti  – tudtuk meg Porpáczy Aliztól.

Répásné Ihász Marianntól, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanítónőjétől megtudtuk, a  felület megnyitása után hamarosan regisztrált, mert kezdetektől fogva biztos volt abban, hogy ha lehetősége adódik, szeretné megkapni a védőoltást. Mint mondta, nagyon hálás, hogy a pedagógusok kampányoltása lehetőséget adott arra, hogy előbb megkaphassa a védőoltást. Tudja, hogy a tervezett iskolanyitásra még nem lesz meg a teljes védettsége, de bízik abban, hogy a biztonsági előírások további megtartása mellett a legsúlyosabb következményeket elkerüli.

– Négygyermekes édesanya vagyok, és szeretném felnevelni a gyerekeimet. Látni, ahogy felnőnek, diplomát szereznek és elkezdik a saját önálló életüket. Szeretnék még hosszú évekig a támaszuk, segítőjük lenni. Emellett sajnos magas vérnyomással küzdök. Tudom, hogy ez kockázati tényező és ezért különösen fontos volt számomra a védőoltás. Szerencsére még mindkét szülőm él, akik nagyon sokat segítenek nekünk. Sajnos ők is alapbetegségekkel küzdenek, így kevesebbet találkoztunk az elmúlt évben, ha együtt voltunk, akkor is törekedtünk a távolságtartásra, maszkot hordtunk. Nem volt ölelés, nem volt puszi, elmaradtak az unokákkal a közös játékok és a családi ünnepeket is sokszor digitálisan tartottuk meg. Pedagógusként naponta több mint száz gyerekkel voltam egy épületben. Alsósokat tanítok és náluk nagyon nehéz megoldani a távolságtartást. Számukra fontos egy ölelés a tanító nénitől, egy vigasztalás. Az órákat is sokkal nehezebb maszkban tartani, a kicsiknél különösen fontos az arcmimika, az artikuláció, amit a maszk akadályozott, de tudtam, hogy mind a saját, mind a gyerekek védelme érdekében használnom kell. Nagyon várom már, hogy normális körülmények között taníthassak, de ehhez szükség van a társadalom átoltottságára. Sajnos a barátainkkal is sokkal kevesebbet találkoztunk, és egyre jobban érzem az ő támogatásuk, vidám együttléteink hiányát. Remélem, hogy az oltás segíteni fog abban, hogy a nyáron újra együtt lehessünk velük. Katolikus keresztény ember és hitoktató vagyok. Számomra iránymutató az is, amit az egyházi elöljáróim tanácsolnak. Mind Ferenc pápa, mind Udvardy György érsek úr arra biztatta híveit, hogy válasszuk a védőoltást. Ez megerősített a döntésemben – mondta Répásné Ihász Mariann.

Információink szerint városunkban sokan éltek az oktatási intézmények biztonságos újranyitásához hozzájáruló soron kívüli oltakozási lehetőséggel.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!