Nyúlcsaládok és tojásfa – A csatolt települések is készülnek húsvétra

457
Fotó: Pintér Ádám

Panni és Fülöp, a két játékos kedvű pápai húsvéti nyuszi hétfő óta a város különböző pontjain tűnnek fel, hogy örömet szerezzenek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az elmúlt napokban azonban nemcsak Pápán, de a csatolt településeken is szorgos kezek gondoskodtak arról, hogy ebben a nehéz időben is legyen a közterületeken húsvéti dekoráció, mely mosolyt csal az arra járók arcára.

Borsosgyőrön a katolikus templom közelében egy kedves nyúlcsalád köszönti a járókelőket. Ahogy az őket készítő hölgyek mosolyogva mesélték, ha rájuk néznek, a Mézga család dalának egy részlete jut eszükbe: „Papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet.” És valóban, a kedves kis jelenetből sugárzik az a szeretet és összefogás, amellyel a figurák készültek. Az ötletgazda, Takács Miklósné mosolyogva mesélte, összetartó kis közösség alkotta meg a település húsvéti dekorációját, akik hosszú ideje tevékenykednek együtt egyházi közösségben, illetve a helyi nyugdíjasklubban. Ez a kis közösség nagyon szereti a kreativitást, szeretnek örömet szerezni a környezetüknek. Miután megszületett a Borsosgyőr központját díszítő nyúlcsalád ötlete, ahogy a mesében is történt, az egyik kitalálta, a másik kiszabta, a harmadik kihímezte, a negyedik megvarrta, az ötödik a ruhákat biztosította és így haladt szépen sorban a folyamat, aminek a végén néhány napja elfoglalták helyüket a nyuszik a településen.

A nyuszik fejét fotó alapján Kálmán Bertalanné tervezte meg. Ő volt az, aki elkészítette a szabásmintát és kiszabta a figurákat. Bella Jánosné is részt vett a kedves kis dekoráció elkészítésében és ő volt az, aki megkérte Ruzsás Sándornét, hogy hímezze ki a nyuszik bajuszát. Ő örömmel tett eleget a felkérésnek, mert, mint mondta, ebben a szomorú, covidos időben egy kis öröm lehet mindenki számára a település központját díszítő vidám nyúlcsalád. A lelkes csapat tagja volt még Varga Kálmánné és Pusztainé Becskereki Virág is, akik szintén örömmel segítettek az ötlet megvalósításban. 

A hölgyektől azt is megtudtuk, formálódik a Nők Borsosgyőrért közösség, melynek tagjai a nyugdíjasklubbal együttműködve helyi programok, rendezvények szervezését, a közösségformálást tűzték ki célul.

Kéttornyúlakon a közösségi ház kertjében találkoztunk Magvasi Józsefnével, a településrészi tanácsadó testület tagjával, a közösségi ház gondnokával, aki éppen a húsvéti dekoráció előkészületeit végezte. Miközben a település tojásfáján helyezte el a színes dekorációkat, azt mesélte, a koronavírus-járvány ellenére nem csökkent a tenni akarásuk, egyedül a rendezvények, a találkozók, a kézműves-foglalkozások hiányoznak a megszokott programok közül. Mivel azt tapasztalja, hogy már mindenki nagyon lehangolt, semmiképpen nem szerette volna, ha a megszokott húsvéti díszeket nélkülözniük kellett volna a kéttornyúlakiaknak. A tojásfán kívül kedves húsvéti plüssöket és hungarocellfigurákat is elhelyezett a közösségi ház udvarán, ám a díszítés ottjártunkkor még nem nyerte el végleges formáját. A díszítésbe bevonták a falu lakosságát is. Azt kérték, mindenki készítse el otthon a díszes tojásokat, vigyék el azokat a közösségi házhoz, akasszák fel a tojásfára és így kívánjanak kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek.

Tapolcafőn a játszótér mellett már napokkal ezelőtt elfoglalta megszokott helyét a kedves nyúlcsalád, akikhez már a kimerítő húsvéti munka utáni jól megérdemelt pihenés idején pillanthatnak be az arra járók. Kissné Bolla Judit, a Tapolcafői Kertbarátkör tagja azt mesélte, nem első alkalommal díszítették fel a település központját. A kezdeményezés onnan indult, hogy igyekeztek felzárkózni a környező települések hasonló akcióihoz és a kertbarátok közt mindig vannak, akik örömmel vesznek részt a hasonló elképzelések megvalósításában. Így volt ez az idei évben is. Hocker Józsefné, Banai Józsefné és Banai Ferencné már évekkel ezelőtt felkarolták ezt az ötletet, és természetesen a fizikai megvalósításban évről évre a kör többi tagja is segítséget nyújt. Kissné Bolla Judit a nyuszicsaládot vidáman szemlélő kisfiúkra nézve arról is szólt, hogy örülnek, hogy az erre járók tetszését elnyeri a dekoráció, ahol a nyúlcsalád békés húsvétmásnapi pihenését jelenítik meg. – Reméljük, nyulak és nyúlfiak a jól végzett munka után kipihenik magukat és jövő húsvétra ismét munkába állhatnak – mondta mosolyogva Kissné Bolla Judit.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!