Egymilliárd forint helyi adó

275
Fotó: HuHa

A vártnak megfelelően, jól teljesültek a helyi adóbevételek az első negyedévben – erről adott hírt a Médiacentrumnak dr. Áldozó Tamás polgármester, miután március végén az önkormányzat adóbevételi bankszámlájáról átvezették a befolyt összegeket a város főszámlájára. Magánszemélyek kommunális adója, telekadó, építményadó, helyi iparűzési adó – ezeknek az adónemeknek volt befizetési határideje márciusban.

– Adóbefizetési szempontból a március nagyon fontos az önkormányzat számára, hiszen ennek végén jelenik meg az az összeg a város főszámláján, amiből a következő adófizetési időpontig, szeptember végéig működtetni kell az intézményeinket és finanszírozni a beruházásainkat – közölte a városvezető.

Március végén 1 milliárd 12 millió forint került át a város főszámlájára, ez nagyjából megfelel az előirányzatoknak.

– Tavaly ugyanebben az időszakban 1 milliárd 160 millió forint volt ez az összeg, vagyis 150 millió forinttal kevesebb adó folyt be. Ez várhatóan a szeptemberi adófizetéskor is megismétlődik, vagyis körülbelül 300 millió forinttal kevesebb adóbevételünk lesz. Ez pedig nagyjából az az összeg, amit a 4 milliárd forint árbevétel alatti gazdasági társaságok iparűzési adókulcsának 2-ről 1 százalékosra történő csökkentése miatt mi elveszítünk, a vállalkozások pedig megnyernek – magyarázta a polgármester.

Építményadóból 640 milliót terveztek a szakemberek, ebből 310 millió már befolyt a város kasszájába, a telekadóból tervezett 80 millióból 35 milliót fizettek be az adózók. A kommunális adó idei előirányzata 160 millió forint, amiből 85 millió már megérkezett az önkormányzat számlájára. A legjelentősebb adó a helyi iparűzési adó, ebből az idei évben 1,3 milliárd forint bevételt vár az önkormányzat, amiből eddig 575 millió forint teljesült. Idegenforgalmi adóból tavaly 25 millió forintra számított a város, az idei előirányzat 10 millió forint, de mostanáig értelemszerűen ebből 0 forint folyt be.

– A beérkezett adók biztos alapot jelentenek a következő hónapok működéséhez – hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás. Hozzátette, az elmúlt években mindig volt folyószámla-hitelkerete a városnak, de sosem kellett hozzányúlni ahhoz a pénzhez. Az idei évre is készül már a szerződés, de nagy eséllyel mondható, hogy idén sem lesz szükség annak igénybevételére.

– Jelenleg a város számláján 1 milliárd 873 millió forint van. Ebben a kötött célú összegek és a beruházásokra kapott előlegek nem szerepelnek – tájékoztatott.

A pápaiak jellemzően jogkövetők, ezt mutatják az első negyedéves adóbefizetések, de ehhez a magatartáshoz hozzájárul a rendszeres adóellenőrzés is. Az elmúlt években a polgármesteri hivatal adóellenőrzési csoportja a telekadót és az építményadót ellenőrizte, ennek eredményeként létrejött az az adatbázis, mely alapján tudható, kinek és mennyi adót kell fizetnie. Az idei évben a kommunális adó ellenőrzését fogja elvégezni a hivatal – figyelmeztetett a polgármester. Az adóellenőrzés öt évre visszamenőleg történik, a hivatal a polgárokkal való együttműködésre törekszik, célja pedig az, hogy teljesüljenek az adóbevételek, hiszen a helyi adó olyan közpénz, ami 30 ezer pápait illet meg. Így akik elmulasztották az adó megfizetését, előbb csak felszólítást kapnak, ha ez alapján nem rendezik tartozásukat, 50 ezer, majd pedig 200 ezer forint adóbírságra számíthatnak.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!