Újranyithattak az üzletek és a szolgáltatások

838
Fotó: Babos Petra

Átlépte a beoltottak száma a 2,5 milliót – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi médiában közzétett videóban tegnap késő délután.  Ma újra kinyithattak az üzletek és a szolgáltatók, illetve a következő változások léptek életbe: a kijárási tilalom kezdete este nyolc óráról tíz órára módosult, a boltok is tovább lehetnek  nyitva, reggel 5 óra és este fél 10 között, de csak akkor, ha betartják a járványügyi előírásokat, emellett a Kormány bevezette a négyzetméter-alapú nyitvatartást is. Így a tíznégyzetméteres, vagy ennél kisebb üzletben – a dolgozókon kívül –  egy időben egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetméternél nagyobb üzletekben – a dolgozókon kívül – egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet. Az üzletek előtt várakozóknak egymástól 1,5 méteres távolságot kell tartani, a kézfertőtlenítést pedig kötelező lesz megoldani a boltoknál.

A bejelentés után a közösségi média felületeit elárasztották az üzletek, szolgáltatók posztjai, mely szerint a mai napon újranyitnak. Többen már tegnap este időpontot foglaltak a fodrászoknál, kozmetikusoknál és műkörmösöknél, bár még nem minden szolgáltató várta ma a vendégeket. A ruházati és cipőboltok új, tavaszi kollekcióval csábítják a vásárlókat.

Vizkeletiné Szakács Andrea, egy belvárosi ruházati bolt tulajdonosa elmondta, már nagyon várta, hogy újra kinyithassanak. Örömmel tölti el, hogy sokan már vásároltak is nála a reggeli nyitás óta. Kiemelte, a vevői  várták, hogy újra kinyisson, sokan szerettek volna már ruhát vásárolni.

– Az üzletben öt fő tartózkodhat egy időben. Ennél egyébként sem szoktak többen lenni. Remélem, hamarosan vége lesz a járványidőszaknak, s tényleg minden a régi lehet – fűzte hozzá a bolt tulajdonosa.

Böröczky Jenő is nagyon várta, hogy ismét megnyithassa óraüzletét. A zárvatartás idején többen keresték őket az interneten, páran új karórát rendeltek. Emellett ő a bezárás előtt leadott órajavításokat is elvégezte az elmúlt hetekben.  

– Meglepően sok vásárlóm volt ma. Volt, aki elemet cseréltetett az autója távirányítójában, de akadt olyan vásárlóm is, aki szervizre hozta be az óráját. Úgy gondolom, az emberek is várták már, hogy megnyissunk – mondta Böröczky Jenő, aki hozzáfűzte, ügyelnek a higiéniás szabályok betartására, helyeztek el a bejárat mellé kézfertőtlenítőt és az üzletben egyszerre csak három személy tartózkodhat.

Egyed Jenőné egy lakástextil- és függönybolt alkalmazottjaként elárulta, várták már az újranyitást, sokan keresték őket telefonon a nyitás kapcsán.

– Igyekszünk a járványügyi szabályokat maximálisan betartani, folyamatosan fertőtlenítjük a pultot, a kilincseket és helyeztünk el kézfertőtlenítőt is. Az üzletben négy fő tartózkodhat egyszerre, ez nekünk nem okoz gondot – mondta el az eladó.

A belvárosban, a sétálóutcán ma reggel 9 óra után ismét sokan sétáltak, felkeresték azokat a boltokat, amelyek az elmúlt 1 hónapban zárva voltak.  

Mesteri Tamás hírportálunk kérdésre elmondta, nem érte váratlanul az újranyitás, hiszen Orbán Viktor előrejelzése alapján erre számított.

– Szerintem már az egész ország várta ezt a lépést. Egyetértek azzal, hogy meghatározták, hogy mennyi vásárló tartózkodhat egyszerre a boltokban, hiszen a fokozatosság elve kell, hogy érvényesüljön az újranyitás kapcsán. Örülök, hogy megvehettem ma végre egy pápai vonatkozású könyvet, amit már régóta szerettem volna. Engem nyugdíjasként nem viselt meg a bezárás, hiszen hasznosan töltöttem el az időmet, olvastam, barkácsoltam – fűzte hozzá.

– Örülök a boltok újranyitásának. Úgy gondolom, nem a kis boltokat kellett volna bezárni. Mindig délelőtt és ebéd után intézem a belvárosban az ügyeimet, most még jobban ügyelek majd erre, mert úgy gondolom, munka után többen lesznek majd az üzletekben – tudtuk meg Czirók Viktóriától.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!