Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Soha ne zuhanyozz vihar közben

Asztalos Anna | 2022.08.23.

A legtöbb ember tisztában van azokkal a szabályokkal, amiket nem szerencsés villámlás idején csinálni. Sokan nem tudják azonban, hogy attól, mert fedett helyen vannak, még ugyanúgy érheti őket baleset.

Nem szabad fa alá állni

Amikor villámlik, a legtöbben igyekeznek fedett helyre vonulni, kerülve azokat a helyzeteket, amik balesethez vezethetnek. Ezeket szinte mindenki ismeri: jól tudjuk, hogy fa alá egyáltalán nem szabad beállni, ahogy ablak közelében sem érdemes menedéket keresni. De ez azért nem minden. Tudtad, hogy mosogatni vagy zuhanyozni sem ajánlott villámlás idején?

Az angliai Nottingham Trent University fizikusa, James Rawlings a The Conversation folyóiratban részletezte ennek okait. A zivatarban a felhők egyfajta generátorként viselkednek, mivel szétválasztják a pozitív és negatív töltéseket. Ahogy a zivatarfelhők mozogni kezdenek, ellentétes töltést hoznak létre a talajban. Ha a kisülések útjában pedig olyan tárgyak vannak, amik tulajdonságuk miatt jó vezetők is (ilyen például a fém), akkor a villám nagyobb valószínűséggel csap majd oda.

A fizikus szerint e tekintetben a fémhuzalok, csövek, de maga a víz is kényelmes utat biztosíthat ahhoz, hogy az elektromosság egy adott útvonalon haladjon végig. Így pedig a zuhanyzás sem igazán biztonságos tevékenység, ha azt valaki egy heves, villámcsapásokkal kísért vihar idején tenné meg az otthonában – de legalábbis fedett helyen. Erre amúgy az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) is többször felhívta már a figyelmet. A központ még a mosogatást is a kockázatosabb tevékenységek közé sorolja.

 

 

 

 




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: