Országos biológiaversenyen nyert a türrös diáklány

589
Fotó: Babos Petra

A Földes Ferenc Gimnázium és a Miskolci Állatkert és Kultúrpark idén is meghirdette a természetet szerető és a biológiatudomány iránt érdeklődő, tehetséges diákok számára a kétfordulós országos dr. Árokszállásy Zoltán versenyt, amely egyben tisztelgés az iskola egykori tudóstanárának emléke előtt. A résztvevő diákok három korcsoportban – 7-8., 9-10. és 11-12. évfolyamosok – mérhették össze tudásukat.

Pápáról, a Türr István Gimnáziumból Király Sára, 8. G osztályos tanuló indult a megmérettetésen, aki kategóriájában az első helyezést szerezte meg, s az idei verseny abszolút győztese is lett.

Sára a Médiacentrum kérdésére elmondta, a verseny online formában zajlott. A feladatok az iskolai tananyagon alapultak, de természetesen többet kellett tudni, mint ami a tankönyvekben olvasható.

– A területi versenyen egyszerű feladattípusok voltak, melyek közt párosítás, teszt szerepelt. Sok feladványt a biológia témakörből kaptunk, ilyen volt például az emésztőrendszer és a korallzátonyok – mesélte a diáklány, aki elárulta, a versenyre való felkészülésben sokat segített tanára, Bernáth-Kertész Csilla, akivel minden héten gyakoroltak, de sokat olvasott és videókat nézett az interneten.

Sára elmondta, tizennyolcan jutottak az országos döntőbe.

– Az országos verseny is online zajlott. Úgy gondolom, ez már nehezebb volt. A feladatok között fajfelismerés is volt, a szóbeli részen az emberi szövetekről kellett beszélnem. A szóbelin a maximális pontszámot értem el, az írásbelin pedig kevés pontot veszítettem, így lettem első helyezett – tudtuk meg a diáklánytól.

Sára elárulta, nagyon szereti a természetet, a biológiát, így mindenképpen ez irányba szeretne továbbtanulni.

A türrös diáklány a miskolci állatkert felajánlását, egy bronz Dodó galambszobrot kapott az oklevélen kívül.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!