Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
KORONAVÍRUS

Jó ütemben halad a pápaiak oltása

Pintér-Papp Eszter | 2021.04.09.

„A kollégám 30 éves és tegnap oltották, én meg 60 évesen hiába várom az orvosom hívását.” „Az elsők között regisztráltam, már sok nálam fiatalabbat beoltottak, de én még nem kerültem sorra.” „Mindenhol azt hallom, hogy jól halad a regisztráltak oltása, én krónikus betegként vajon mikor kerülök sorra?” Mostanság többször találkozhatunk a közösségi média felületein hasonló bejegyzésekkel. Azért, hogy jobban megértsük az oltások szervezésének folyamatát és pontosabb képet kapjunk a pápai helyzetről, Ujváry Hajnalkától, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézete intézményvezetőjétől kértünk tájékoztatást.

– A háziorvosoktól kapott információk alapján Pápán jól állunk a lakosság átoltottságát tekintve. Természetesen ebben körzetenként lehet eltérés, hiszen nem egyforma méretűek a háziorvosi körzeteink és a betegek korösszetételében is nagy különbségek vannak. Egyes körzetekben a 65 év feletti, illetve krónikus beteg oltásra regisztráltak mintegy 90-99 százaléka megkapta már legalább az első oltását. Vannak olyan körzetek, ahol magasabb az átlagéletkor, de ezekben is jellemző, hogy a 65 év feletti regisztráltak legalább 70-75 százalékát beoltották már koronavírus ellen – mondta el az intézményvezető.

Mint megtudtuk, az oltási sorból kimaradhattak, akik az oltásuk tervezett időpontjában Covid-pozitívak voltak, esetleg akut betegségük volt vagy oltást kizáró orvosi kezelésen – például kemoterápiás kezelésen – estek át.

Ujváry Hajnalka azt is elmondta, hogy vannak, akik válogatnak az oltások közt és nem fogadják el a háziorvos által felajánlott oltóanyagot. – Azt tapasztaljuk, hogy most valami miatt a Pfizer cég vakcinája az, ami prioritást élvez az oltásra regisztráltaknál, az AstraZeneca oltást azonban nagyon sokan elutasítják. Hazánkban ezzel az oltással még nem volt probléma, az azonban kétségtelen, hogy a többi oltóanyaghoz képest hevesebb oltási reakciót vált ki.

Azt tudni kell, hogy az oltóanyagok nem korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre – hangsúlyozta az intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy a Pfizer oltást a kórházi oltópontokon kaphatják meg a regisztráltak. Ide a háziorvosok küldhetnek a körzetükből meghatározott számú beteget. Ezért, akik ehhez az oltáshoz ragaszkodnak, azoknak sok esetben várniuk kell.

Ujváry Hajnalka a fiatalok oltásával kapcsolatban rámutatott, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok nem válogatnak, elfogadják a háziorvosok által javasolt oltóanyagot.

Az intézményvezető a Médiacentrumnak elmondta, a kórházi oltópontokon a mostani hétvégén Pfizer és Szputnyik vakcinával oltanak, a háziorvosoknál pedig AstraZeneca és minimális mennyiségben Moderna oltás elérhető.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: