Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Harminchárom gömbkőris kerül a Szalmavári utcába

Huszár Hajnal | 2021.04.09.

Február elején kezdődött meg a Szalmavári utcában a beteg vadgesztenyefák kivágása, majd az ott élők kérésére a teljes fasort eltávolították az utcából és helyére újat tervezett a Városgondnokság, azzal az ígérettel, hogy még a tavaszi szezonban elültetik a csemetéket. A hét elején eltávolították a kivágott fák tuskóit, ahol szükséges volt, legyalulták a magas talajszintet, ma pedig megkezdték a csemeték telepítését.

Bakó István, a Városgondnokság igazgatója arról tájékoztatott, a csemeték helyének kijelölésénél figyelembe kellett venniük a kapubejárók helyét és a talajszint alatt futó sok közművet, ugyanakkor a légkábelek vonalára is tekintettel voltak. Mindezen szempontok mellett pedig arra is ügyeltek, hogy lehetőleg egyforma távolságra ültessék a fákat, hiszen a fasor akkor lesz szép, ha egyenletes a növények elhelyezkedése.

– Ezek a fák 3-5 év múlva már lombot eresztenek, körülbelül 2 méter átmérőjű koronájuk lesz, amikor kiteljesednek – ismertette, hozzátéve, most gyakori öntözést igényelnek, hogy megfelelő mennyiségű nedvességhez jussanak, így hetente kétszer fogják öntözni őket.

A munkálatok kapcsán dr. Áldozó Tamás emlékeztetett, a városnak több olyan utcája is van, ahol történelmi fasorok alakultak ki azzal, hogy egységesen telepítették a fákat. Ilyen volt az Esterházy úti és a Szalmavári úti fasor is. Ám a megváltozott települési környezet és az eltelt idő szükségessé tette a beavatkozást az elöregedett, beteg fák esetében.

– Az volt a célunk, hogy olyan fasort telepítsünk, ami ismét egységes, szép utcaképet ad – mondta, kiemelve, míg a Szalmavári úti házak többségének építésekor, a 60-as, 70-es években az építők tekintettel voltak a fákra és azokhoz igazítva alakították ki a kapubejárókat, a mostani telepítéskor elsősorban a közművekhez, az úthoz és a járdához kellett igazodni.

– Itt is meg kellett találni a kompromisszumot. Biztosan van olyan érdek, ami sérül, de úgy vélem, annál sokkal többet nyer az utca az új fasorral – jelentette ki. A városvezető arról is beszélt, most látszik igazán, mennyi kárt tettek a túlnőtt fák a járdában, melynek minősége vállalhatatlanná vált. Az önkormányzatnak célja, hogy megújítsa a Szalmavári utcai járdát mindkét oldalon, keresik rá a forrást, hogy mielőbb elvégezhessék ezt a munkát is.

A Szalmavári úton a jövő hét elején fejezik be a csemeték ültetését, ezt követően az Esterházy úton folytatja majd a Városgondnokság a telepítést, ahol szintén az év elején vágták ki a beteg fákat. Ott 26 fát kell pótolni.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: