Pápai különdíj a nemzetközi rajzpályázaton

365

A Bakonyi Csillagászati Egyesület februárban rajzpályázatot hirdetett  általános iskolás gyerekek számára, A világűr felfedezői címmel. A pályázat apropóját az adta, hogy idén áprilisban 60 éve, hogy Jurij Gagarin szovjet űrhajós először jutott el az űrbe Vosztok-1 nevű űrhajójával, 50 éve állították pályára az első űrállomást, az orosz Szaljut-1-et, az első amerikai űrsikló, a Columbia pedig  40 éve startolt el. A rajzpályázat eredményhirdetését ma, az űrhajózás napján tartották online formában.

Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke a Pápa és Vidéke megkeresésére elmondta, 1036 pályamunka érkezett a kiírásra.

– Nagy öröm számunkra, hogy idén több mint ezer alkotást kaptunk a felhívásunkra. Az ország minden szegletéből pályáztak diákok, de még Nagy-Britanniában, Erdélyben, Szerbiában, Szlovákiában, Ausztriában élő magyar gyermekektől is érkeztek rajzok – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Kiemelte, az elbírálásnál a képi megjelenítés is fontos volt, de ugyanúgy az is, hogy a pályázó az életkorának megfelelő tudással rendelkezzen e témakörben. A zsűri tagjai az egyesület alapítói voltak. 

– Veszprém megyéből a legtöbb rajz Pápáról, Ajkáról és Várpalotáról érkezett. A zsűri értékelése alapján a pápai  Nagy László különdíjat kapott. A hatodikos diák alkotásán tökéletesen látszott, hogy sokat foglalkozott az űrhajózással. László a Mars-bázis körüli munkát vetette papírra. A zsűri szerint nagyon jól kidolgozta a tanuló a képet, s tökéletesen látszott az is, hogy tisztában van azzal, amit rajzolt – mondta Ivanics Ferenc.

Nagy László, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 6. N osztályos tanulója különdíjban részesült a felső tagozatosok korosztályában. A diák kérdésünkre elmondta, rajztanárának biztatására küldte be  alkotását a felhívásra.

Mint megtudtuk, egy Mars-bázist, egy marsjárót és napelemeket rajzolt a sivár bolygó felszínére, távolban pedig a Föld látható. A bázis többszintes.

– Az első szinten oxigén- és víztartályok, újrahasznosító tisztítók kaptak helyet. A második szinten egy farm található, ahol mesterséges módon növényeket termesztenek. A harmadik szinten űrruhatároló, sugárfertőtlenítő szoba van, a negyediken pedig hibernáló kabinok. Az aprólékosan kidolgozott rajzot színes ceruzával készítettem el – mesélte a fiú, majd hozzátette, mindig nagyon érdekelte a csillagászat, az űrutazás, a Földön kívüli élet. Elmondása szerint sokat fantáziál arról, hogy milyen lehet egy idegen bolygón élni, hogyan lehetne ott hosszabb távon életben maradni.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!