Egyházi fenntartásba kerülhet a vajdai óvoda

1505
Fotó: Babos Petra

Ma tartották a Pápai Városi Óvodák Vajda Péter lakótelepi Tagóvodája fenntartói jogának átadásával kapcsolatos tájékoztatót a szülői szervezet és a dolgozók részére. A programnak a Jókai Mór Művelődési Központ színházterme adott otthont.

 A Magyarországi Evangélikus Egyház szándéknyilatkozata 2021. február 10-én érkezett meg, mely szerint a 2021. szeptember 1-jével induló nevelési évvel a Pápai Városi Óvodák Vajda Péter lakótelepi Tagóvodáját egyházi fenntartásba kívánják venni, a Pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola telephelyeként. Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörében a veszélyhelyzetre tekintettel eljáró polgármester egy határozatban a szándékát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a tagóvoda fenntartói jogát az egyházközség részére ajánlja fel. A köznevelési törvény szerint akkor adható át egy nevelési intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott gyermekek esetén a szülők több mint fele azt támogatja. A nyilatkozatok leadására jogosult szülők száma 89 fő. A nyilatkozatot az óvodában elhelyezett urnában lehetett leadni március 29-ig. Az urnabontás után kiderült, hogy összesen 85 személy helyezte el a nyilatkozatát, ebből 79 igen és 6 nem nyilatkozat érkezett. A köznevelési törvényben foglalt feltétel tehát teljesül, mivel a törvényes képviselők több mint a fele, azaz 79 fő, támogatta az intézmény átadását – tudtuk meg dr. Nagy Krisztina jegyzőtől, aki hozzátette, a nemzetiségi oktatás-nevelésben részt vevő intézmény esetén a települési nemzetiségi önkormányzat véleményét is be kell szerezni.

– A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat 2021. április 1-jén meghozott döntésében egyetért azzal, hogy az önkormányzat a Pápai Városi Óvodák Vajda Péter lakótelepi Tagóvodájának fenntartói jogát a Pápai Evangélikus Egyházközség részére a 2021/2022. nevelési évtől átadja – mondta a jegyző.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a tájékoztatón elmondta, az önkormányzat kész arra, hogy együttműködjön olyan szervezetekkel, melyeknek jogosultságuk van önkormányzati feladatok ellátásra.

– Az intézmény átadás-átvétel nem elsősorban az önkormányzat szándékán múlik, hanem azon a szülői közösségen, akik úgy döntöttek, hogy gyermeküket a Vajda lakótelepi óvodába írtatják. Áttekintettük az intézményeinket, s úgy döntöttünk, hogy a Vajda Péter lakótelepi Tagóvodát adjuk át működtetésre. Az evangélikus gyülekezet számára vonzó volt a vajdai óvoda, hiszen Vajda Péter evangélikus értelmiségi volt a 19. században. Azért is gondoltuk ezt az intézményt jó választásnak, mert a közelben van még egy önkormányzati fenntartású óvoda, így ha valaki nem egyházi óvodába szeretné íratni gyermekét, annak lehetősége van a másikat választani. Ha a végleges döntés megszületik, módosulnak a beíratási körzethatárok is, a város területét nem kilenc, hanem nyolc intézményhez kell beosztani.

A polgármester kiemelte, a városban kiválóan működnek az egyházi fenntartású intézmények. Egészen biztos, hogy az egyházi fenntartó nem kevesebbet, inkább többletet tud majd nyújtani az intézményekben. Úgy véli, csak jó döntést tudnak hozni az alkalmazotti közösség dolgozói, hiszen vagy maradnak a megszokott munkakörnyezetünkben az eddigi munkáltatónál, vagy biztosítanak nekik másik intézményben állást, hiszen nem a létszámleépítés diktálta ezt a lépést. De ha valaki úgy dönt, hogy egy harmadik intézményben kíván a továbbiakban dolgozni, őt is biztosan örömmel várják.

Szücs Gábor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója elmondta, az óvoda az első években másképpen fog működni, hiszen figyelembe veszik azt, hogy akik ott maradtak, nem szerettek volna más intézménybe menni. Ezért nem teszik kötelezővé az egyházi szokásokat, hanem a későbbiekben ezek majd természetessé, a mindennapok részévé válnak – mondta, majd hozzátette, az óvoda négy csoporttal és nyolc óvónővel működik.  Az igazgató kiemelte, a nyelvoktatás fontos szerepet  kap majd, ezért az angol és német nyelvvel szakköri keretek között ismerkedhetnek a kicsik.

Venczel Csaba önkormányzati képviselőként jól ismeri a Pápai Városi Óvodákban folyó szakmai munkát. Pápai Evangélikus Egyházközségi felügyelőként öröm számára, hogy lehetőség adódott arra, hogy egy óvodát is egyházi fenntartásba vegyenek. Fontosnak tartják a biztonságos átmenetet, ezt szeretné garantálni a szülőknek. Mint mondta, számítanak az alkalmazotti körre, amely szintén garancia arra, hogy az óvodában maradó gyermekek ugyanabba a környezetbe járhatnak, s ők ugyanolyan szeretettel képviselik a szülők, a gyerekek érdekeit.

Polgárdi Sándor, a Pápai Evangélikus Egyházközség esperese elmondta, a Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási osztályának vezetőivel, munkatársaival, a Pápai Evangélikus Egyház presbitériumával, az oktatási intézményükkel karöltve összefogtak és átgondolták, hogy az óvoda milyen formában működhet.

– Az egyházi törvényeink szerint óvodát  országos fenntartásban vagy egyházközségi, vagyis gyülekezeti fenntartásban lehet működtetni. Mi mindegyik lehetőséget végiggondoltuk, majd úgy határoztunk, hogy a Pápai Evangélikus Egyházközség fenntartásában működő Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézménye lesz az óvoda. Örülünk, hogy Pápa városában, a Vajda Péter lakótelepen egy evangélikus óvoda működhet 2021. szeptember 1-jétől. Mi az egyház képviselői szeretnénk lenni, s azt a bizalmat építeni, amely a nemes ügyet előreviszi már Brunszvik Teréz óta – tette hozzá.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője a program kapcsán elmondta, a Vajda lakótelepi óvodában működött a német nemzetiségi csoport.

– Január óta, amikor Csilla óvó néni elkerült az óvodából, nem volt nemzetiségi nevelés a tagóvodában. Azon dolgoztunk, hogy továbbra is működjön egy ilyen csoport. Nagy öröm, hogy van egy végzős hallgatónk, aki német nemzetiségi szakon szerez diplomát. Szerencsére vállalta a felkérést, így ő lesz a közeljövőben a német nemzetiségi nevelés folytatója. Emellett van még egy fiatal, aki szintén  német nemzetiségi szakon fog tanulni, így 2022. szeptember 1-től újra tudjuk biztosítani a német nemzetiségi nevelést Pápán. Erre a Nátuskerti óvodát választottuk, hiszen ott korábban már volt előzménye a nyelvi játékos nevelésnek – tudtuk meg Csákvári Judittól.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!