Bővülhet a Schwenczel rét – Az önkormányzat újabb terület birtokosa lett

1610
Fotó: HuHa

Ma délután írta alá Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és dr. Áldozó Tamás polgármester az adásvételi szerződését annak a területnek, mely a megújított Schwenczel rét mellett található, így a város 3,5 hektár területhez jutott a Téglagyári út mentén megkezdett fejlesztések folytatásához.

A terület megvásárlására már múlt évben ajánlatot tett az önkormányzat az állami erdőgazdaságnak, akkor az volt az elképzelés, hogy hektáronként vásárolja meg a birtokot, ám több érv is amellett szólt, hogy egyben vegye meg a város a két helyrajzi számú földet, mely az új park közvetlen szomszédságában van.

Varga László, az erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta, az értékesített terület a régi dohányszárító és környéke. Az erdőgazdaság a hatalmas épületet raktárként használta, a körülötte lévő zöldterületet pedig karbantartotta, de igazán nem tudta hasznosítani.

– Az értékesítés mindenképpen jó megoldás volt, hiszen mi nem találtunk jó funkciót a terület hasznosítására, az eladással viszont egy városfejlesztési koncepcióhoz tudtunk ingatlant biztosítani, amelyen egy átgondolt, nagy léptékű rekreációs célú fejlesztés valósulhat majd meg – közölte a vezérigazgató.

Az önkormányzat arra számít, hogy néhány hónapon belül megjelennek a következő európai uniós ciklus pályázati kiírásai, a terület fejlesztéséhez pedig az kell, hogy az egész a város birtokában legyen, többek között ez indokolta, hogy nem több év alatt, hanem már most megvásárolta a két ingatlant a város – magyarázta dr. Áldozó Tamás polgármester. Emlékeztetett, a városfejlesztési tervek szerint a közelmúltban átadott Schwenczel réti park egy beruházás-sorozat első ütemét jelentette.

– Vannak hiányzó funkciók ezen a területen, ezek között a legszembetűnőbb, hogy nincs a park közvetlen közelében parkolókapacitásunk és nincs olyan közösségi épület és vizesblokk, ami a parkot kiszolgálná – mondta a városvezető. A most megvásárolt terület lehetőséget ad ezek kialakítására és arra is, hogy a parkot lényegesen nagyobb területűvé alakítsák. A valamikori dohányszárító épületének megújítása is célja az önkormányzatnak, oda közösségi funkciókat terveznek a legújabb elképzelések szerint.

A területet az értékbecslések alapján 117 millió forintért vásárolta meg az önkormányzat, a takarékos gazdálkodás eredményeként a városnak rendelkezésére állt ez a forrás.

– Úgy ítéltük meg, hogy ez egy olyan stratégiai pont, ami indokolja, hogy a tartalékainkhoz nyúljunk és realizáljuk az ingatlanvásárlást – emelte ki a polgármester.

Egyelőre az ingatlan rendben tartása, a növényzet gondozása, a veszélyes fák eltávolítása lesz az új tulajdonos feladata, de már a megújítás és a jövőbeli funkciók tervezése is megkezdődött, sőt az önkormányzat a jövőben további területeket is meg kíván vásárolni a Téglagyári út környékén, a városrész funkcióváltásának teljes megvalósításához – tudtuk meg dr. Áldozó Tamástól.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!