Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szemetet szedtek a Magyar Közút munkatársai

Huszár Hajnal | 2021.04.16.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet gyűjt össze az országos közutak mentén. Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül. Ebből a pénzből 15-20 kilométer mellékúthálózatot újíthatnának fel, vagy más olyan üzemeltetési feladatot tudnának ellátni, ami fontosabb lenne.

A közútkezelő amellett, hogy átlagosan évi 10 ezer tonna szabálytalanul kihelyezett hulladékot gyűjt össze az utak mellől, rendszeresen csatlakozik az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemhez. Ezen a héten a Kormány Tisztítsuk meg az országot! programjához csatlakozva a Magyar Közút 94 üzemmérnökségének dolgozói az illegális hulladékhalmok megszüntetésére fókuszáltak.

A pápai mérnökség munkatársai 360 kilométer hosszú közutat kezelnek, az elmúlt napokban ezeket járták végig és tisztították meg a szeméttől. Sindler Péter mérnökségvezetőtől megtudtuk, amikor az időjárás engedte, munkatársai többsége az utak mentén dolgozott. Rettentő mennyiségű szemetet találtak az árkokban, autós pihenőkben. A Papirosmalom melletti területen például több tucat zsák hulladékot szedtek össze és raktak autóra, de elszomorító volt a helyzet a Pápakovácsi útnál és a Tesco környékén is.

– 80-100 köbméter szemetet találtunk, lejártuk a teljes úthálózatot, összegyűjtöttük a nagyobb szemeteket is, a 83-as főút mentén pedig úgynevezett csipkedős módszerrel a kisebb hulladékokat is begyűjtöttük – közölte, hozzátéve, csak a 83-as főúton húsz munkatársuk végezte ezt a feladatot.

A nagy mennyiségű műanyag palack és papírhulladék mellett, építési törmeléket, autógumit, tévét, hűtőt, mosógépet, sőt állatbelsőséget is találtak. A mérnökségvezető arra hívta fel a figyelmet, az illegálisan az utak mentén lerakott, vagy elszórt szemét nemcsak elcsúfítja és szennyezi a környezetet, de egészségügyi kockázatot is jelent.

Az illegális hulladéklerakók elleni küzdelem szélmalomharcnak tűnik, hiszen hiába gyűjtik össze a szemetet, rendszeresen újratermelődnek a hulladékkupacok az utak mellett, tetten érni pedig szinte lehetetlen az elkövetőket.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan arra kéri az úthasználókat, hogy az utazásuk során vagy más módon keletkezett hulladékukat ne dobálják el, ne helyezzék ki illegálisan az országos közutak mellé.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: