Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megjelent a Szélesvíz tavaszi száma

Babos Petra | 2021.04.21.

A Szélesvíz nyolcadik évfolyamának tavaszi lapszámát, Pápa város művelődéstörténeti folyóiratát Mátyus Aliz főszerkesztő mutatta be ma délután.

Mátyus Aliz a Médiacentrumnak elmondta, a tavaszi lapszám bemutatóját már szerette volna megtartani, de ezt a járványhelyzet nem tette lehetővé.

– A most megjelent lapszám, mint mindig, az Ünneplő város rovattal kezdődik. Ebben a számban olvashatjuk Cseh-Müller Orsolya A Magyar Kultúra Napja – a Pápa Városi Televízióban című összeállítását, valamint Huszár János: Szőllősy Szabolcs A várost meg kell menteni című írását. Ebben a számban is megtalálható a Világjárvány rovat, amelyben Csetey Liza: Tündérkert III. írását olvashatjuk. Három írás kimaradt a lapból, ezek a Művelődéstörténeti Társaság honlapjára kerültek fel, ebből az egyik a Magyar Kultúra Napja a Pápai Művelődéstörténeti Társaság Facebook-csoportjában című írás – ismertette a kiadványt a főszerkesztő.

A Világjárvány elnevezésű rovatban olvashatunk Molnár Lajostól, P. Tófeji Valériától, Szabó Ildikótól, Molnárné Péterfalvi Zsuzsannától, Kővári Andreától, Turchányi Tamástól és Rozgonyiné Csepregi Annamáriától.

A Vers-Író-Város rovatban szintén értékes írásokat találhat az érdeklődő. Ebbe Németh László írásán kívül Áldozó Tamás, és Takács Géza egy-egy alkotása kapott helyet. A Művészet rovatban Ézsiás István bemutatja a Tisztelgés Hencze Tamásnak elnevezésű kiállítását. Emellett Édes Lászlóné Czifra György pápai koncertjeiről ír. Az Élet-Szín-Játék rovatban a pápai Pegazus Színház és a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága bábjátszást segítő tevékenységéről kapunk információt  dr. Baloghné Uracs Marianna tollából. A Természet rovatban a Tapolca Forrás Tanösvényről írt Somogyi Zoltán,  akivel Mátyus Aliz is beszélgetett.  

A folyóiratban helyet kapott egy interjú Somfai Jánossal, a Címerek, szimbólumok, jelvények Pápán című könyv szerzőjével. Ebben a rovatban olvashatunk még Harmath Istvántól, Böröcz Ferenctől, Csepregi Istvánnétól, Tungli Gyulától és Miklós Dezsőtől is – emelte ki Mátyus Aliz, aki ezt követően elmondta, a Köztünk élnek – Köztünk éltek rovatban dr. Töreki-Vörös Ibolya kórházigazgatóval beszélgetett a szerkesztő. Itt olvasható még egy összeállítás Katona Izabellával. Németh István Péter pedig Varjú Dezső tanár úrról írt.

Az In memoriam című rovatban dr. Áldozó Tamás polgármester sorait olvashatjuk, aki Babos János fotóriportertől búcsúzik. Az Emberi kapcsolatok rovatban Koltai Mária: Család és irodalom című írását találhatjuk, aki Esterházy Péter életművéből szemezget.

– Öröm számomra, hogy a Somfai család fiúgyermekei közül ketten szerzői a lapnak – mondta Mátyus Aliz. A Tudomány – Értéktár rovatban Somfai Balázs: Gyermeknyaraltatás az Öreghegyben – nyolcvan éve című írását olvashatják az érdeklődők, melyben egy régi öreghegyi gyermektábort mutat be. Hudi József a Pápai Orvosegyletről ír, amely a reformkorban működött.

A Diákrovatban ismét érdekes írások kaptak helyet a digitális oktatásról vagy a Somlóról, mint magányos óriásról.

A kiadvány borítóján Kerpel Péter: Átjárás című képe látható.

A tavaszi lapszám csütörtöktől kapható a Tourinform irodában és az Anna könyvesboltban.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: