Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Gyurátz Ferencre emlékeztek

Babos Petra | 2021.04.22.

A Pápai Evangélikus Egyházközség és a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola vezetői együtt emlékeztek meg a 180 éve született Gyurátz Ferenc püspökről ma délután. Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, aki Gyurátz életéről és munkásságról beszélt. Kiemelte, hogy az egykori evangélikus püspöki székhelyen emlékeznek, annál a templomnál, amelyet átépíttetett, abban a gyülekezetben, ahol szolgált, mely élete végéig oly kedves volt Gyurátz Ferenc számára.

– Gyurátz Ferenc 1841. április 27-én született. Sopronban a líceumban tanult, egyetemi tanulmányait Halléban folytatta, majd hazatérése után pappá szentelték. 1872 és 1916 között Pápán szolgált. 1874 és 1924 között Pápa város képviselő-testületének tagja volt. A hívek áldozatkészségét is felébresztette s épített iskolát, paplakot, majd templomot toronnyal, harangokkal ellátva, új orgonával berendezve. Püspöki beiktatása 1895-ben volt. Szolgálata alatt 54 új és felújított templomot adott át, valamint 148 lelkészjelöltet szentelt fel s 146 gyülekezetet és 7 egyházmegyét látogatott meg. Kiemelkedő volt részéről a nőegylet megalapítása – tudtuk meg Polgárdi Sándortól, aki hozzátette, dunántúli evangélikusként fejet hajtanak Gyurátz Ferenc előtt, s hálásan gondolnak a dunántúli evangélikus énekeskönyvre, amelyből mára is fennmaradt néhány ének.

Szücs Gábor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója emlékbeszédében Gyurátz püspököt egy képzeletbeli sétára hívta, s büszkén mutatta meg neki az Árok utcában 2013-ban létesült négy tantermes iskolaépületrészt. Rápillantottak a százévesnél idősebb régi iskolára, amit Gyurátz Ferenc hozott létre, és megálltak a mostani építkezés előtt.  Elmesélte neki, hogy milyen kedves tanulók járnak ebbe az intézménybe, és hogy milyen sokan szeretnének gyurátzos nebulók lenni.

– Jubilate vasárnapja lesz a héten, az öröm vasárnapja. Ujjongjatok Istennek minden földek, így szólít meg minket a 66. zsoltár. És ez belső örömöt jelent, szívből jövő örömöt, ami nem függ a körülményektől, a járványtól, de attól sem, hogy mennyire vagyunk sikeresek, mennyi mindent tudunk elérni. Az ilyen örömből mégis gyümölcsöző cselekedetek fakadnak, olyan lankadatlan szorgalom és kitartás, amely Gyurátz Ferenc hosszú és gazdag életét is jellemezte – emelte ki az iskola igazgatója.

A megemlékezés végén Polgárdi Sándor esperes, Venczel Csaba egyházközösségi felügyelő, Szücs Gábor igazgató és Tóth Beáta igazgatóhelyettes együtt helyezték el a megemlékezés koszorúit Gyurátz Ferenc mellszobra előtt, az evangélikus templom előkertjében.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: