Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Újra az utakon a tanulóvezetők

Pintér-Papp Eszter | 2021.04.23.

A veszélyhelyzet idején az oktatással kapcsolatos korlátozó intézkedések a gépjárművezető-képzést is érintették, az autósiskolák is bezártak és csak április 19-étől van lehetőség a jelenléti oktatás folytatására. Szóllás Györgyi iskolavezetővel, gépjárművezető szakoktatóval az iskolák újranyitásáról és a vizsgákról beszélgettünk.

– A gépjárművezető-képzés a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozik, ezért az oktatással kapcsolatban meghozott korlátozó intézkedések ránk is vonatkoztak. Március nyolcadikán tehát nálunk is megszűnt a személyes jelenlétet igénylő oktatás és április 19-étől van lehetőség arra, hogy folytassuk ezt a tevékenységet.

Ön indokoltnak látta ezt a korlátozást?

– Igen, indokolt volt. Én egy kicsit korainak éreztem azt, hogy újra beülhetünk az autóba. Egyébként úgy tudom, hogy a legtöbb kollégám már megkapta legalább az első oltást és természetesen minden járványügyi előírást betartunk. A tanulók és az oktatók is maszkban ülnek az autóban, minden tanuló után fertőtlenítünk, hogy a csökkentsük a fertőzés veszélyét. Beteg tanulót természetesen nem fogadunk, de ők is nagyon fegyelmezettek és korrektek voltak már eddig is, hiszen a legkisebb tünetek jelentkezése esetén is lemondták az időpontokat.

Az általános és középiskolák online tanrendre tértek át. Az elméleti képzések esetében erre volt lehetőség a gépjárművezető-képzésben is?

– Az autósiskoláknál is van lehetőség az online beiratkozásra és az elméleti képzést is megtarthattuk online formában, így a tanulók a saját tempójukban tudtak felkészülni a vizsgára. Az egészségügyi tanfolyam esetében erre nyilván nem volt lehetőség, hiszen ott vannak olyan gyakorlati elemek, amelyek online nem elsajátíthatók, de a héten már ezek a képzések és vizsgák is indulhatnak.

Az oktatással párhuzamosan a forgalmi vizsgák is újraindultak?

– Igen, már a korábban megszokott rendben tudjuk megkérni a vizsgaidőpontokat. Azokat a vizsgákat, amelyeket le kellett mondanunk a veszélyhelyzet miatt, pótolják. Ígéretet kaptunk arra, hogy akár munkaidőn túl vagy hétvégén is szerveznek vizsgákat, ha erre szükség lesz ahhoz, hogy behozzuk a lemaradást. Véleményem szerint erre nem lesz szükség, hiszen mi sem tudunk többet dolgozni, mint amit a jogszabály meghatároz maximumként, ez pedig napi 10 óra.

Az elmúlt év hasonló időszakában is volt egy hosszabb leállás a járvány miatt, ezért hozzám hasonlóan sok kolléga kihagyta a nyári szabadságot és a karácsonyi szünetet annak érdekében, hogy behozzuk a lemaradást. Ezt most kezdhetjük elölről és amennyit csak lehet, dolgozunk.

A vizsgákkal kapcsolatban nagyon fontos információ még az is, hogy azok a tanulók, akiknek a veszélyhelyzet idején lejár a KRESZ-vizsga és a forgalmi vizsga közt maximálisan meghatározott idő, a veszélyhelyzet megszűntét követő 15 nap után kapnak még 180 napot a vizsga teljesítésére. Néhány perce arról is tájékoztatást kaptam, hogy ez nemcsak a gyakorlati, hanem az elméleti vizsgákra is vonatkozik. 

Hogy látja, a tanulók jönnének már vezetni?

– Igen, a tanulóink már várták, hogy autóba ülhessenek, lelkesek, ezen a téren nem tapasztalok változást.     





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: