Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Koncertfelvétel a zsinagógában

Pintér-Papp Eszter | 2021.04.27.

Ismét rangos zenei eseménynek volt helyszíne a zsinagóga. A zenészek körében kiváló akusztikájáról, különleges atmoszférájáról ismert épületben a Budapesti Vonósok Kamarazenekar forgatott ma délután.

A zenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból, s mára a hazai és nemzetközi zenei élet ismert és elismert résztvevőjévé vált. Rendszeresen fellépnek a Zeneakadémia Nagytermében, az MTA Dísztermében és a Művészetek Palotájában. Koncertjeiket a világ számos rádió- és televíziótársasága tűzi műsorára.

Pilz János hegedűművész, a Budapesti Vonósok koncertmestere a Médiacentrum kérdésére elmondta, a 16 tagú kamarazenekar tulajdonképpen minden zenei darabot eljátszik, amit vonós kamarazenekarra írtak. – A zenekar egy nagyon jó társaság. Emberileg egy baráti formáció, emellett úgy érzem, hogy szakmailag sokat tudunk adni egymásnak és a közönségünknek – hangsúlyozta a hegedűművész, aki arról is szólt, hogy a pandémia teljesen felborította a zenekar életét is.

– Úgy gondolom, nagyon kevesen mondhatják el azt, hogy nincs rájuk hatással ez a felfordult rendszer. Mi most – kis túlzással – abból élünk, hogy felvételeket készítünk. Így született meg például a zeneszerzőkre fókuszáló sorozatunk vagy a Kamera-muzsika című sorozatunk, melyben személyes kedvenceinket adjuk elő. A felvételek idején egy kicsit megpróbáljuk odaképzelni a közönséget is, ami nagyon nehéz. Éppen ezért próbálunk olyan helyszíneket találni, amelyek inspirálnak minket, így esett a választásunk erre a csodálatos zsinagógára. A Budapesti Vonósokkal nem játszottunk még itt, de ismertük máshonnan, ismertük képekről, elmondásokból és tudjuk, hogy milyen fantasztikus hely. Biztos vagyok abban, hogy az, amit ma itt játszunk, mindenképpen kap egy különleges légkört. Ez bennünket is segít és a közönségünknek is segít megérteni, hogy milyen is az a zene igazából, amit játszunk – hangsúlyozta Pilz János.

A zsinagógában ma délután Arnold Schönberg Verklärte Nacht – Megdicsőült éj – című darabja csendült fel a Budapesti Vonósok előadásában. A zeneműről a Budapesti Vonósok koncertmestere a következőket mondta: – A mű eredetileg vonósszextett, de létezik átirata vonószenekarra is. Ez egyike Schönberg azon darabjainak, amelyek még a romantikus formanyelven alapulnak. A Richard Dehmel csodálatos költeményén alapuló félórás zenemű nagy kihívást jelent a zenekar számára, technikailag nagyon nehéz.

A zsinagógában készült felvétel néhány héten belül elérhető lesz a zenekar Facebook-oldalán és az egyik legnagyobb videómegosztó platformon is.    





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: