Látogathatók az ESZI idősek otthonaiban élők

458
Fotó: Pintér Ádám

Müller Cecília országos tisztifőorvos tegnap bejelentette, hogy feloldják a szociális intézményekben hónapokkal ezelőtt elrendelt látogatási tilalmat. Szalainé Tihanyi Andrea, Pápa Város Egyesített Szociális Intézménye intézményvezetője arról tájékoztatta a Médiacentrumot, hogy a rendelkezés értelmében a mai naptól újra látogathatók az ESZI idősek otthonaiban élők.

– Ez egy olyan bejelentés, amit már régóta vártunk, hiszen már eltelt egy év azóta, hogy először elrendelték a kijárási és látogatási tilalmat. A nyár folyamán volt egy rövid idő, amikor volt lehetőség a látogatásra, de a mi intézményünk ezt követően már augusztus óta folyamatosan zárva tartott. Bíztunk abban, hogy az oltások előrehaladtával enyhítenek a minket érintő korlátozásokon, de a tegnapi bejelentés bennünket is váratlanul ért – hangsúlyozta az intézményvezető.

Mint megtudtuk, a hozzátartozók közül sokan érdeklődtek már a látogatás rendjéről. Az ESZI idősek otthonaiban élőket védettségi igazolvánnyal rendelkező 18 évnél idősebb személyek és a velük érkező 18 év alatti hozzátartozók látogathatják. A kézfertőtlenítés és a maszk viselése a látogatók számára kötelező. Azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványuk, az eddig megszokott módon, telekommunikációs eszközök segítségével biztosítják a kapcsolattartást.

– Lakóink nagy százaléka már megkapta a védőoltás legalább első adagját. Két telephelyünk van – a Barát utca 3. szám alatti és a Teveli úti otthon – ahol 17-17 lakó még várja a védőoltást. Őket várhatóan egy héten belül beoltják, így elmondhatjuk, hogy lakóink körében 100 százalékos lesz az átoltottság. Dolgozóink közt is rendkívül magas, 75-80 százalékos az oltottsági arány. Bízom abban, hogy a hozzátartozók is magas számban éltek az oltás lehetőségével, így sokan lesznek, akik anyák napján személyesen köszönthetik szeretteiket – mondta Szalainé Tihanyi Andrea, aki arról is szólt, hogy megható héten vannak túl az ESZI-ben, hiszen a közelgő ünnep miatt egész héten biztosították, hogy a virágcsokrok és az ajándékok eljussanak lakóikhoz és a járványügyi szabályok betartásával láthatták is egymást a hozzátartozók és az idősek.

Csatári Zoltánné másfél éve él a Barát utcai idősek otthonában. Egészségi állapota miatt nem maradhatott egyedül otthon, ezért családjával úgy döntöttek, beköltözik az otthonba. Csak jót tud mondani az otthon dolgozóiról, nagyon kedvesek és segítőkészek, ennek ellenére nehezen élte meg, hogy hónapokig nem találkozhatott a hozzátartozóival – lányával, két unokájával és három dédunokájával. Mint mondta, nagyon örült, amikor ma reggel megtudta, hogy feloldották a látogatási tilalmat, hiszen az elmúlt hónapokban csak telefonon tartották a kapcsolatot és most nagy örömmel várja a látogatókat.    

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!