Holnap újraindul az élet egy újabb szelete

508
Fotó: Pintér Ádám, archív

A hét elején beszámoltunk arról, hogy a Kormány döntése értelmében amint elérjük a 4 millió beoltottat, újabb szeletét kaphatjuk vissza az életünknek. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a mai napon a beoltottak száma elérte a négymilliót, így holnaptól a korábban ismertetett enyhítések életbe léphetnek.

Így a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket holnaptól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt álló kiskorúak újra látogathatják. Ilyen létesítmények a múzeumok, színházak, könyvtárak és a mozik is. Edzőterembe és uszodába ezentúl csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak járhatnak. A védettséggel rendelkezők, illetve a felügyeletük alatt álló kiskorúak újra látogathatják a sportrendezvényeket is.

A Médiacentrum annak járt utána, hogy a múzeumok, kulturális intézmények és sportlétesítmények hogyan készülnek Pápán az újranyitásra.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a Jókai Mór Városi Könyvtárban, a Kékfestő Múzeumban, az Esterházy-kastélyban és a Jókai Mór Művelődési Központban is folyamatosan készültek a nyitásra. Mivel felkészülten szeretnék várni a látogatókat, kollégáival megbeszélték a kormányrendeletben foglaltakat, a legszükségesebb feladatokat, azt, hogy hogyan kell fogadni a látogatókat, kik azok, akik igénybe vehetik a szolgáltatásokat.

Mint megtudtuk, az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum már szombaton tud nyitni, a könyvtár pedig keddtől fogadja az olvasókat a hatályos jogszabályoknak megfelelő feltételekkel, vagyis a védettségi igazolvány bemutatásával és hozzá egy személyazonosításra alkalmas okmány felmutatásával – hangsúlyozta Boros Katalin, aki azt is elmondta, hogy a 18. életévét be nem töltött személyek esetében az életkor igazolására munkatársai személyazonosító igazolványt vagy diákigazolványt kérhetnek.

Az ügyvezető arról is szólt, hogy a Jókai Mór Művelődési Központban már a nyári szabadtéri rendezvényekre, köztük a városrészi napokra és a Játékfesztiválra készülnek. Ezekkel kapcsolatban ez a kormányrendelet még nem tartalmaz iránymutatást, nincs egyértelmű szabályozás arra, hogy milyen jellegű rendezvények megtartása engedélyezett. A szabad téren történő gyülekezés továbbra is tilos, a zenés-táncos rendezvények nem engedélyezettek, így ezen a téren továbbra is a tervezés fázisában tartanak. A kisközösségeket – amennyiben védettségi igazolvánnyal rendelkeznek – már fogadhatják a Huszár Közösségi Házban, ezért a jövő héten megbeszélésre hívják a közösségek vezetőit az újraindítással kapcsolatos elképzelések egyeztetése érdekében.

A Várkertfürdő is azon létesítmények közé tartozik, melyeknek nyitására lehetőség van szombattól. Nagy Zsolt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója elmondta, még kérdéses, hogy rájuk milyen szabályozás vonatkozik, és amennyiben nyithatnak, a nyitás feltételeivel kapcsolatban is felmerül több kérdés. A Fürdőszövetség állásfoglalást kért a jogszabály pontos értelmezése érdekében és ha minden információ rendelkezésre áll, és valóban nyithat a pápai fürdő is, akár két hétre is szükség lesz ahhoz, hogy a létesítmény nyitási állapotba jusson. Beszélgetésünkkor a medencékben még nem volt víz, azokat fel kell tölteni és bevizsgáltatni, a megfelelő hatósági engedélyeket be kell szerezni ahhoz, hogy a fürdő újra vendégeket fogadjon. Nagy Zsolt elmondta, bár két hét múlva akár nyitásra kész állapotban is lehetne a Várkertfürdő, ám ő inkább egy konkrét időpontban gondolkodik, ami június 1-je, a nyár kezdete. Ettől pár napos eltérés előfordulhat, hiszen ha a pünkösdi hétvégén kánikula lesz, mindenképpen érdemes lesz megnyitni a létesítményt. Emellett azt is figyelniük kell, hogy a konkurencia mit tesz. Ha minden fürdő megnyit a környéken, nem engedhetik meg maguknak, hogy zárva tartsanak.

A Pannonia Reformata Múzeum vezetője, Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, a Magyarországi Református Egyház ajánlását követve május 4-ére tervezik a nyitást. A múzeum újdonságokkal is készül az újranyitásra, és mivel bíznak abban, hogy szabadtéren kisebb rendezvényeket megtarthatnak, a nyári programok, közösségi rendezvények szervezése is folyamatban van. Mint megtudtuk, a múzeum munkatársai a belépőjegy megváltásakor kérik a védettségi igazolvány bemutatását. Halászné Kapcsándi Szilvia hangsúlyozta, a Pannonia Reformata Múzeum valamennyi munkatársa kapott már oltást.

Szombattól a mozik is fogadhatják a szórakozni vágyókat. Micsik Zoltán, a Petőfi Mozi üzemeltetője úgy fogalmazott, minden technikai feltétel adott, a mozi készen áll a nyitásra. Ugyanakkor arra nem lesz lehetőség, hogy rögtön a bejelentés másnapján nyissanak, hiszen jelenleg nincs személyzet a filmszínházban. Mivel több régi dolgozó is jelezte, hogy szívesen visszatérne a moziba, a nézők a megszokott csapattal találkozhatnak majd. Mint megtudtuk, jelenleg csak régi filmeket tudnak vetíteni, az új filmek május 6-ától érkeznek. Okulva az első és második hullám közti időszak tapasztalataiból, amikor nem voltak filmek, úgy döntöttek, hogy nem kapkodnak és csak akkor nyitnak ki, ha lesznek olyan filmek, amelyekre sok néző kíváncsi. Így előreláthatóan május 20-án nyit újra a Petőfi Mozi, ahol az ajtóban, beengedéskor ellenőrzik majd a védettségi igazolványokat.

A Pápai Sport Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, Szabadkai Verita a Médiacentrum kérdésére elmondta, a sportcentrum már fogadja a versenyszerű sportolókat. A többi sportolni vágyó számára fokozatosan nyitják majd meg a létesítményt, a jogszabályoknak megfelelő feltételekkel.      

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!