Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Új eszközök a Városgondnokságnál

Huszár Hajnal | 2021.05.01.

Tartályos fűnyíró traktor, rézsűkasza, mulcsozó, kosaras autó, kátyúzásra alkalmas aszfaltkészítő gép – ezek a gépek szerepeltek a Városgondnokság idei eszközbeszerzési terveiben. A mulcsozó adapter és a rézsűkasza már tavasz elejére megérkezett, nemrég sikerült beszerezni a kaszálékot tartályba gyűjtő fűnyírót, a közelmúltban pedig az új kosaras autót is megvásárolta a városüzemeltetést végző intézmény.

A fűnyíró traktor már hetek óta dolgozik a város közterületein, a kosaras autónak pedig a héten volt a premierje a Tulipán utcában. Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától megtudtuk, a kosaras autó nagy segítségükre lesz a magas fákkal kapcsolatos feladataik elvégzésében, de a magasabb háztetők eléréséhez, tető-, párkány- és ereszjavításhoz is tudják majd használni, így külső vállalkozó vagy segítő nélkül el tudják végezni ezeket a feladatokat is.

– Volt már egy nagy teherautóra szerelt kosaras emelőnk, de az csak 8 méterre tudott felnyúlni, ráadásul a jármű nagy teste miatt sok helyre nem is fért oda. Ez a Nissan Cabstarra szerelt kosaras szerkezet 21 méter magasra tud felnyúlni, oldalkinyúlása pedig 8 méter, a gémje és a kosara is forgatható, vezérelni pedig alulról és a kosárból is lehet. 2014-es gyártású, Olaszországból származó járműről van szó, 3500 üzemórával és 74 000 kilométerrel. Használt, de nagyon jó állapotban van – ismertette a 16 millió forintért vásárolt munkagép paramétereit az igazgató. Hozzátette, a Városgondnokságnak megvannak azok a munkatársai, akik rendelkeznek az ilyen emelőszerkezethez szükséges vizsgával, így az emberi erőforrások is biztosítottak a kosaras autó használatához. Ugyanakkor a városüzemeltetésben nem lesz mindennapos használatban a jármű, ez viszont lehetővé teszi, hogy a szabad kapacitások terhére bérbe adják.

A gyűjtőtartályos fűnyíró traktorral kapcsolatban jó tapasztalatokról számolt be az igazgató, mint mondta, nagyon szépen dolgozik és azzal, hogy a kaszálékot a tartályba gyűjti, azt pedig konténerbe üríti kevesebb élő erő szükséges a fűnyíráshoz.

Az új rézsűkasza is szolgálatba lép a jövő héttől, a napokban szerelték fel egy kistraktorra és üzemelték be a vezérlőkonzolt. Ezzel a berendezéssel padkákat, rézsűket, árkokat kaszálnak majd, nagy előnye, hogy a hordozó jármű mérete lehetővé teszi, hogy szűk helyeken is tudják alkalmazni. A régi rézsűkaszát is használják a közterületeken, ezeknek a gépeknek májustól novemberig folyamatosan van dolguk. Az egyenetlen, gazos, kórós talaj nyírásához mulcsozót vásároltak, amit egy traktor vontat majd, várhatóan ez a berendezés is munkába áll a jövő héttől – tudtuk meg Bakó Istvántól.

Az idei eszközbeszerzésből még az úthibák javítására alkalmas gép hiányzik, a Városgondnokság vezetője többféle technológiáról is tájékozódott, a jelenlegi elképzelések szerint egy aszfalt-újrahasznosító gépet fog vásárolni a város a kátyúk saját kezű eltüntetéséhez. 


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: