Új oltárkép a Szent József-kápolnában

550
Fotó: Babos Petra

Új oltárképpel gazdagodott a Szent József-kápolna. Az oltárkép a Szent József Olvasókör kezdeményezésére, a hívek adományaiból készült el. A festmény Simon M. Veronika székesfehérvári alkotó munkája. Az oltárképet dr. Mail József apát-plébános áldotta meg a szombati szentmisén.

– Május 1-je Szent József, a munkás liturgikus emléknapja a katolikus egyházban. Az emléknapot XII. Piusz pápa vezette be 1955. május 1-jén, ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy ezen napon szentelhetjük fel a templom új oltárképét – mondta dr. Mail József.

Simon M. Veronika a Médiacentrum kérdésére elmondta, Pápán már látható egy alkotása, a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában lévő Szent István-festmény.

– Az oltárkép elkészítése fizikailag és művészetileg is nagy kihívást jelentett számomra. A kép sokkal nagyobb, mint én, így létrára kellett állnom, amikor festettem. Művészetileg igyekeznem kellett világosan tartani a színeket, hiszen tisztában voltam azzal, hogy ahová kerül, ott nem lesznek túl jók a fényviszonyok. Tehát arra törekedtem, hogy megvilágítás nélkül is jól lássák majd a hívek a képet – tudtuk meg az alkotótól, aki kiemelte, tizenkettő oltárképe van a Kárpát-medence területén.

P. Tófeji Valéria, a Szent József Olvasókör vezetője elmondta, a kör tizenkét fővel működik január óta.

– Az első összejövetelen merült fel bennünk, hogy a kápolnában látható oltárkép túl kicsi és sötét. Elhatároztuk, hogy lecseréltetjük. A művésznő jó ismerősöm, hiszen több verseskötetemet is ő illusztrálta. Első szóra elfogadta a felkérésünket, aminek nagyon örültünk. Boldogok vagyunk, hogy pár hónap alatt elkészült az alkotás, nagy köszönet ezért a művésznőnek – tette hozzá P. Tófeji Valéria.

– Mindenképpen azt szerettük volna, hogy Szent Józsefet és a kis Jézust ábrázolja a kép. Salgó Ferenc atya mutatott a csoportnak egy szentképet, amelyet aztán a művésznő megfestett a kérésünkre. A régi oltárkép a kápolna felszentelése óta díszítette az oltárt, ám ez egy kicsi és sötét kép volt, ezért gondoltuk, hogy egy nagyobbra, világosabbra cseréljük le. A festményen Szent József a műhelyében látható, akit a kis Jézus tanít. Szent József áhítattal és szeretettel figyeli a tanítását.  Úgy gondolom, igazán szép oltárképpel gazdagodtunk – mondta Szabó Zoltán káplán.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!