Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megnyitott az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum

Babos Petra | 2021.05.01.

Régi életünk egy újabb kis részét kaptuk ma vissza azzal, hogy megnyithattak a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmények, melyeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatnak.

Pápán két múzeum nyitotta meg kapuit szombaton délelőtt, az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum. Hírportálunk a mai napon őket kereste fel.

Az Esterházy-kastélyban ottjártunkkor egy család éppen a barokk enteriőrt tekintette meg.

Kiss Valéria Balatonfüredről érkezett férjével és unokájával. A hölgy elmondta, harmincéves koráig Pápán élt. A városhoz sok szép emlék fűzi, ezért döntöttek úgy férjével, hogy megmutatják városunkat unokájuknak is, aki először járt itt.

– Régi szép emlékeim vannak a kastélyról, mikor utoljára jártam itt, még nem volt felújítva. Csodálatos lett a barokk épület, jó volt visszajönni. Elégedett vagyok a tárlatvezetéssel és a műsorral, ami fogadott bennünket. Gratulálok mindazoknak, akik ezt létrehozták, s örülök, hogy a hosszú zárás után mi lehettünk az elsők, akik a mai napon ide betérhettek – mondta Kiss Valéria, aki hozzáfűzte, mindannyian vártuk a mai napot, hogy ismét ellátogathassunk a múzeumokba is, de továbbra is figyelnünk kell egymásra, s embertársainkra.

Porkoláb Nikolett tárlatvezető a mai első tárlata után elmondta, kicsit izgult, hogy minden rendben menjen. Nagyon örültek az első látogatóknak, s várnak mindenkit sok szeretettel az Esterházy-kastélyba.

– Az elmúlt hónapokban is folyamatosan dolgoztunk, akkor nem tárlatvezetői, hanem irodai munkarendben.  Ismételtük a szövegeket, frissítettük az ajándékbolt kínálatát és új programokat terveztünk. Ezen idő alatt az új kollégákkal is össze kellett szoknunk, ez sikeresen ment, megismertük a másik intézmények programjait is, s mindannyian vártuk a mai nyitást – mondta Porkoláb Nikolett.

A Kékfestő Múzeumban a délutáni órákban találkoztunk egy társasággal.

Dr. Slavovné dr. Gál Mária családjával és lánya barátnőjével látogatott el a múzeumba.

– Budapestről érkeztünk Pápára férjemmel a lányunkért, aki egész héten a pápai kórházban dolgozott hatodéves orvostanhallgatóként. Úgy gondoltuk, hogy mielőtt hazamegyünk, megnézzük Pápát, ahol még sosem jártunk. Először ettünk egy finom ebédet egy vendéglő teraszán, majd elindultunk körbenézni a szép kis barokk városban – mondta dr. Slavovné dr. Gál Mária, aki elégedett volt a Kékfestő Múzeum tárlatvezetésével.

– Sosem tudtam, hogyan készülnek a kékfestő anyagok. A hatvanas években ez óriási divat volt. Magam is varrtam kékfestő ruhadarabot, ezért most jó volt látni, hogyan készültek ezek a textilek – zárta gondolatait, majd hozzáfűzte, örül annak, hogy a mai naptól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők megtekinthetik a múzeumokat, könyvtárakat.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: