Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nyitásra készülnek a város szálláshelyei

Huszár Hajnal | 2021.05.02.

Az önkormányzat két gazdasági társasága is rendelkezik szálláshellyel, s a múlt évi és idei fejlesztések után most, hogy a koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések feloldása lehetővé teszi, gőzerővel készülnek a nyitásra.

Az önkormányzat döbröntei turistaháza múlt évben újult meg, s lett Patakmalom Vendégházzá. A minden pápai számára kedves emlékeket idéző, gyönyörű természeti környezetben lévő szálláshely szebb és igényesebb, mint valaha. Dr. Áldozó Tamás polgármester felidézte, az egykori turistaház évtizedekkel ezelőtt élte fénykorát, mostanra azonban idegenforgalmi szempontból piacképtelenné vált, működtetése nagy veszteségeket hozott.

Videó: Gulyás Attila

– Ilyen helyzetben két megoldás létezik, vagy értékesítjük az ingatlant, amit mi nem szerettünk volna, vagy fejlesztéseket hajtunk végre. Mi ez utóbbi mellett döntöttünk és a turistaházból egy mai kor igényeinek megfelelő vendégházat alakítottunk ki öt apartmannal – emlékeztetett.

A munkálatok 2020 januárjában kezdődtek meg, az épületet teljesen felújították, a szobák helyett konyharésszel, önálló vizesblokkal és egy, illetve két hálótérrel rendelkező apartmanokat alakítottak ki, azokban összesen 16 vendéget fogadhatnak. Megújult a nagy konyha, az épületegyüttest pedig egy nagy vizesblokkal bővítették a táborozók és a  társalgóban, illetve az udvaron tartandó rendezvények vendégeinek kiszolgálására. A gépészeti megújítással költségtakarékosabbá és környezetbaráttá vált az üzemeltetés. Az önkormányzat jelentős növénytelepítést is végzett az ingatlanon, több tucat fát, és több száz cserjét ültettek el késő ősszel. Így jött létre az igényes kialakítású, jól felszerelt, letisztult stílusú, vonzó vendégház.

– Az volt a célunk, hogy olyan szálláshelyet alakítsunk ki, mely illik ebbe a természeti környezetbe, ahol a vendégek otthon érzik magukat és ahol szívesen töltenek hosszabb időt is – mondta Boros Katalin, az üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kiemelte, családokat, baráti társaságokat, párokat egyaránt várnak. A vendégház külön előnye, hogy számos variációban kiadható, hiszen az apartmanok önállóan is alkalmasak a vendégfogadásra, de ugyanez érvényes a nagy társalgóra is, amihez konyha és immár külön vizesblokk is tartozik, így leválasztható a lakrészektől, de együtt is bérelhető az egész ház. Az udvaron táborozásra, kempingezésre is lesz lehetőség, ennek is megadja a komfortját az önálló, nagy vizesblokk.    

– Ősszel már nyitásra kész állapotba hoztuk a vendégházat, ám a koronavírus-járvány miatt akkor nem nyithattuk meg. Most újra nyitásra készülünk, az épület készen áll, egy alapos takarítás szükséges és az érvényben lévő szabályoknak megfelelve fogadhatjuk a vendégeket – mondta az ügyvezető. Felidézte, az év elejére már volt foglalásuk is, ez akkor a járvány miatt nem realizálódott, de most újra piacra lépnek és bíznak abban, hogy elnyeri a vendégek tetszését a szálláshely.

Az önkormányzatnak további tervei is vannak a döbröntei vendégházzal – tudtuk meg dr. Áldozó Tamástól –, visszavezetni a vizet a malomárokba és egy kis tavat létrehozni, grillező, szalonnasütő helyet, kemencét kialakítani és távlati tervként az is megfogalmazódott, hogy a vendégház melletti régi malom épületét újjáépítik, hiszen az olyan állapotban van, hogy felújításról valószínűleg nem érdemes gondolkodni.

A Pápai Termálvízhasznosító Zrt. egy kicsit szerencsésebb helyzetben volt tavaly, az uszoda épületének emeletén kialakított Minihotel ősszel néhány hétig fogadhatott vendégeket. Akkorra 7 szoba készült el, azóta pedig a jobb oldali szárnyban is kialakították a szobákat. Ezek hamarosan nyitásra kész állapotba kerülnek, az utolsó simítások hiányoznak csak, és aztán működhet az immár 14 szobás hotel.

A lakrészek jellemzően 28 négyzetméter alapterületűek, kétágyasak, de pótágyazhatók. Mindegyikhez tartozik egy modern, igényes vizesblokk, jól felszerelt konyharész, beépített szekrény és egy kis télikert. Egy lakrész nagyobb alapterületű, itt két hálótér található és a nagyobb télikert lehetővé teszi, hogy egy infraszaunát is elhelyezzünk benne – mutatta be Nagy Zsolt vezérigazgató a szálláshelyet.

– A most kialakított 7 szobából már csak a dekorációk, függönyök hiányoznak, aztán ágyneműzni kell és készen áll a vendégek fogadására – közölte. A vezérigazgató hozzátette, az őszi tapasztalatok jók voltak, a vendégek elégedetten, a visszatérés ígéretével távoztak és szakmai körökből is jó véleményeket kaptak.

A szálláshelyfejlesztést egyébként a fürdő saját forrásból valósította meg, emlékeztetett Dr. Áldozó Tamás. A polgármester elismerte, ez a 14 szoba nem fogja megváltani a világot a fürdő számára, ennél sokkal nagyobb hotelre van szüksége a létesítménynek, de már ennek a kis szálláshelynek is érzékelhető vendégforgalmat és bevételt kell hoznia.

– Tudjuk, hogy békeidőben hiány van a városban jó minőségű szálláshelyből, így ez mindenképpen fontos a város számára is. Fontos azért is, mert eddig semmilyen csomagajánlatot nem tudtunk értékesíteni, hiszen a több napra való látnivalóhoz, programhoz nem tudtunk szállást biztosítani a távolról érkező vendégeknek – fogalmazott.

A Várkertfürdő Minihotelének nyitási időpontja egyelőre még bizonytalan, a fürdőszövetségen keresztül kért a létesítmény vezetője állásfoglalást az erre vonatkozó konkrét szabályokról, de úgy tervezik, hogy a fürdő megnyitásával együtt a szálláshely is megkezdi a vendégek fogadását.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: