Evangélikus Csodavár a Vajdán

2015
Fotó: Pintér Ádám

A Pápai Városi Óvodák Vajda Péter Lakótelepi Tagóvodája szeptembertől a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Az új intézmény nevét ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be az evangélikus egyházközség és az intézmény képviselői.

– Egy intézmény nevének kiválasztásakor fontos, hogy meghatározzuk, hova tartozzon az intézmény. Általában vagy biblikus neveket kapnak, vagy valakiről elnevezik azokat. Mi nem szerettünk volna duplikálni elnevezéseket, hiszen fontos, hogy határozott neve legyen az óvodának, ami éppen rá jellemző. Így az óvodánk a Csodavár Evangélikus Óvoda nevet kapja – mondta Polgárdi Sándor esperes. Mint megtudtuk, ez az elnevezés utal az evangélikusok köszönésére: „Erős vár a mi Istenünk.” – Sokan vagyunk, akik személyes keresztyén életünkben megéltünk csodákat. Amikor egy késő esti órában a Csodavár elnevezés mellett döntöttünk, akkor azért ezt a nevet húztuk alá, mert hisszük, hogy a gyermekek, a szülők és az itt dolgozó munkatársak egy olyan csodának lesznek részesei, mely örömöt szerez. Az evangélikus egyházra jellemző, hogy szeretnénk a jó hírt továbbítani, szeretnénk mosolygós arcú emberekkel találkozni. A Vajda Péter lakótelepi óvoda az elmúlt évtizedekben jó hírnevű óvodaként vált ismertté a városban. Ezt mi is szeretnénk folytatni és lelkiségében megtölteni – hangsúlyozta az esperes, aki arról is szólt, hogy örömmel fogadták a városvezetés bizalmát és a szülők 88,76 százalékának támogatását.

Venczel Csaba, az evangélikus gyülekezet felügyelője rámutatott, dr. Áldozó Tamás polgármester és az evangélikus egyházközség presbitériuma és elnöksége támogatásáról biztosította azt a köznevelési feladatellátási szerződés-tervezetet és vagyonkezelői szerződés-tervezetet, melynek értelmében a 2021-22-es nevelési évtől öt évre a Vajda lakótelepi óvoda a Pápai Evangélikus Egyházközség fenntartásába kerül. Az ingatlan és az ingóságok városi tulajdonban maradnak, azokat az egyházközség ingyenes használatba veszi át. – A szerződés öt esztendőre szól, de bízunk abban, hogy ez egy hosszabb távú együttműködés lesz. Ezt a bizalmunkat alátámasztja az is, hogy a szülők nagy többsége előzetesen támogatta az intézmény átvételének gondolatát, majd a alkalmazotti közösség és a szülői munkaközösség választmánya egyhangúlag támogatta az átvételt – mondta a gyülekezeti felügyelő.

– Az óvoda a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézménye lesz. Ez azt jelenti, hogy szellemiségében egységes intézményrendszert szeretnénk kialakítani. Az óvodai nevelés ugyanaz lesz, mint a többi óvodában, azt szeretnénk, ha az iskolához hasonlóan lelkületében lenne más az intézményünk – hangsúlyozta Szücs Gábor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója. Mint mondta, az iskola honlapján külön fülön találják meg az érdeklődő szülők az óvodával kapcsolatos tudnivalókat, emellett a Vajda lakótelepi óvodában is kérhetnek tájékoztatást. Azoktól a szülőktől, akik úgy döntenek, hogy az evangélikus óvodába szeretnék íratni gyermeküket azt kérik, hogy töltsék ki az iskola honlapján elérhető szándéknyilatkozatot és május 12-én vagy 13-án küldjék azt vissza az iskola e-mail címére, vagy vigyék el személyesen az említett napokon 8-16 óráig az iskolába. Mint megtudtuk, május 10-én 17 órakor online tájékoztatóra várják a szülőket. Ennek csatlakozó linkje szintén az iskola honlapján lesz elérhető.

Ságiné Bálint Tünde, a Csodavár Evangélikus Óvoda leendő vezetője az óvodai élettel kapcsolatban mondta el a legfontosabb információkat. Hangsúlyozta, a pedagógiai munka az eddig megszokottak szerint működik tovább szeptembertől is, kiegészítve a vallási szemlélettel. – Továbbra is szeretnénk bevonni a családokat az óvodai életbe, közös családi délutánokkal, ünnepekkel. Szeretnénk megtartani az óvoda arculatát és kihasználni a természet adta lehetőségeket, a fenyves közelségét. Emellett – bár a német nemzetiségi csoport másik óvodában működik tovább – mi is szeretnénk játékos angol és német nyelvű foglalkozásokat tartani a gyermekeknek. Továbbra is lehetőséget biztosítunk a logopédus és a gyógypedagógusok jelenlétére – emelte ki a leendő óvodavezető.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Katica csoportja az átadást követően is zavartalanul folytathatja működését az óvodaépületben.  

Polgárdi Sándor végül hangsúlyozta, szeretettel várják a más felekezethez tartozó családok gyermekeit is a Csodavár Evangélikus Óvodába.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!