Megkezdődött a 2021-es érettségi vizsgaidőszak

341
Fotó: Médiacentrum

A szokottnál egy órával később, vagyis kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a 2021-es tavaszi érettségi vizsgaidőszak. A diákoknak középszinten 90 perc alatt egy szövegértési feladatsort és egy szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk.  A teljes vizsgasor megoldására összesen 240 percük, azaz 4 órájuk volt. Az érettségi első részében a diákoknak Adamikné Jászó Annának, az 1848/49-es szabadságharc nagy szónokairól szóló szövege alapján kellett megoldaniuk tizenkét feladatot. Az érvelési feladatban a videójáték kontra társasjáték témakört kellett körüljárni, a gyakorlati szövegalkotásnál pedig az iskolai diákönkormányzat tagjaként egy természetjáró szakkör indításáról kellett hivatalos kérvényt írni egy képzeletbeli iskola igazgatójának.

Hírportálunk a Türr István Gimnázium és Kollégium néhány érettségizőjét kérdezte meg a magyarvizsgát követően az intézmény előtt.

Csákvári Márk 12. A osztályos diák hírportálunk kérdésre elmondta, szerinte nem volt annyira nehéz a magyarérettségi.

– Az első feladatban egy 1848/49-es szabadságharccal kapcsolatos szöveget kellett elolvasni, majd 12 kérdésre válaszolni. A gyakorlati szövegalkotásnál egy kérvényt írtam, ez szintén egyszerű volt számomra, hiszen sokat gyakoroltunk ilyen típusú feladatokat is. A második résznél verset kellett elemezni. Én Mikszáth Kálmán: Szücs Pali szerencséje című novelláját választottam. Úgy érzem, nem volt nehéz ez a feladat sem, három és fél oldalt írtam róla – tudtuk meg az érettségizőtől, aki hozzáfűzte, úgy érzi, a magyar érettségit összeállítók nagyon emberségesek voltak, figyelembe vették, hogy idén az online térben tudtak az érettségire felkészülni. A fiatalember legjobban a magyartól félt, reméli, a matek és a történelem is gördülékenyen megy majd.

Fuchs Máté 12. A osztályos tanuló szerint az elmúlt években nehezebbek voltak az érettségik, mint ez. Sok feladatsort oldottak meg a felkészülés során.

– Az érvelés a fiatalsághoz közel álló téma volt, hiszen a videó- és társasjátékokról kellett írni, ezek előnyeiről, egymáshoz való viszonyukról. Véleményem szerint a szövegértés nem volt nehéz, jól beosztottam az időmet. Az esszéfeladatnál egy Arany János és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzését választottam, mivel a verselemzés hozzám közelebb áll – tudtuk meg Fuchs Mátétól, aki hozzáfűzte, az elmúlt öt évben sok verset és novellát elemeztek a tanórákon.

– Miután kiderült, hogy elmard a szóbeli érettségi, csak az írásbelire koncentráltunk és készültünk. Nagy előny, hogy az internet világában élünk, így lehetőségünk volt a korábbi évek feladatsorait áttekinteni, megoldani. Szerintem, aki fel akart készülni a vizsgákra, az fel tudott, s emellett a szaktanárok is sokat segítettek nekünk – zárta gondolatait a fiatalember.

Bálint Gréta 12. G osztályos diák kérdésünkre elmondta, úgy érzi, jól sikerült a magyarérettségije.

– A szövegértés, úgy érzem, nem volt túl nehéz. Az érvelésnél a társas- és videójátékokról kellett írnunk, ami számomra szintén könnyűnek bizonyult. Egyértelműnek tűnt, hogy ezt választom, hiszen szeretek társasozni. A novellaelemzésnél szerencsémre olyan novellát kaptunk, amely már ismerős volt, hiszen irodalomórán foglalkoztunk vele, így nagyon örültem neki, hogy ismerős címet láttam – mondta a diáklány, aki hangsúlyozta, az online oktatás idején is sokat készültek az érettségire, minden tanáruk segítőkész volt. Gréta örül, hogy nem lesz szóbeli vizsga, ő szívesebben fejezi ki magát írásban.

Fodor Ditta 12. G osztályos érettségiző szerint is könnyű volt a magyarérettségi.

– Nem számítottam nehéz feladatokra. Sokat gyakoroltunk, s készültünk a vizsgákra egész évben. A tanárunk sok érvelési és szövegértési feladatot oldatott meg velünk, így jól felkészültünk. A szövegalkotásnál a novellaelemzést választottam, azt sokat gyakoroltam – mondta Ditta, aki elárulta, emelt szinten kémiából és biológiából érettségizik.

Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium intézményvezetője elmondta, a mai napon középszinten magyar nyelv és irodalomból az intézményben 89 diák adott számot a tudásáról.

– Az idei évben, az előző évhez hasonlóan maximálisan odafigyelünk a járványügyi szabályok betartására. A vírushelyzetben ügyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb kontakt legyen a diákok között. Ennek megfelelően a terembeosztást is úgy készítettük el, hogy egy tanteremben maximum tíz tanuló legyen, s közöttük is meglegyen a 1,5 méteres távolság. Az épületbe belépve testhőmérsékletet mértünk és fertőtlenítettük a diákok kezét. Igyekeztünk ügyelni arra is, hogy az intézményben ne legyenek csoportosulások. A tanulóinktól kértük azt is, hogy csak egészségesen érkezzenek a vizsgákra. Nyugodtak vagyunk, hiszen minden diákunk megérkezett a mai vizsgára – mondta Németh Zsolt.

A végzősök holnap matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken pedig németből adnak számot tudásukról.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!