Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Sokak mumusa – Ma volt a matematikaérettségi

Pintér-Papp Eszter | 2021.05.04.

A mai napon a matematikatudásukról adtak számot a végzős középiskolások. A sokak számára mumusnak számító tantárgy középszintű írásbeli vizsgájára 180 perc állt a diákok rendelkezésére.  Az alapfogalmak, a definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét felmérő I. feladatlap kitöltésére 45, az összetettebb feladatokat tartalmazó II. feladatlap megoldására 135 percet fordíthattak az érettségizők. Az idei feladatok közt hatványra emelés, valószínűségszámítás és térgeometria is szerepelt.

A Médiacentrum délben a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóját és diákjait kérdezte a matematikaérettségiről.

Baráth Julianna, az intézmény igazgatója elmondta, három párhuzamos osztályukban 64 diák érettségizik az idei évben. Ez az évfolyam nagyon nehéz helyzetben volt, hiszen az érettségi szempontjából nagyon fontos 11. évfolyam második féléve és az idei tanév is a koronavírus-járvány miatti korlátozások árnyékában, online oktatásban telt. Az igazgató elmondta, január-februárban rendszeresen tartottak konzultációkat az érettségi előtt állóknak, amiről diákoktól és pedagógusoktól egyaránt pozitív visszajelzések érkeztek.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, a református gimnáziumban érettségizők közül négyen írtak emelt szintű matematikaérettségit, a többiek középszinten adtak számot tudásukról.

Üveges Johanna azok közé tartozik, akik számára a matematika a legnagyobb mumus. Nagyon izgult a vizsga előtt, amiről néhány perccel a feladatlapok beadását követően úgy nyilatkozott, hogy nem volt veszélyesen nehéz, bár a 2020-as feladatsort könnyebbnek érezte. Johanna a holnapi történelemvizsgát követően még német nyelvből, művészettörténetből és rajzból is érettségizik. Számára az érettségivel még nem értek véget a középiskolás évek, hiszen a művészeti szakgimnázium diákjaként vár rá a 13. év, az OKJ-s képzés éve.

Kiss Milán úgy fogalmazott, az érettségire való felkészülést nem mondhatjuk zökkenőmentesnek, mivel az elmúlt két tanévük jórészt a koronavírus-járvány alatt telt. A fiatalember hangsúlyozta, tanáraik nagyon segítőkészek voltak és a személyes konzultációra is volt lehetőségük, így a nehéz körülmények közt is jól zajlott a felkészülés. Magyarból emelt szinten érettségizett, a feladatokat a korábbiaknál könnyebbnek érezte. A mai matematika egy kicsit nehéz volt, de körülbelül erre számított. Milán elmondta, osztályával hat évet töltöttek a református gimnáziumban, ott voltak négy szecskaavatón, ő „feltáncolt” két szalagavatón és nagyon sajnálja, hogy pont az ő évfolyamuk az, ahol mindez elmaradt. Emellett a városi ballagáson sem vehettek részt, ami biztosan maradandó emlék lett volna.

Varga Dominik a tavaszi időszakban sokat készült az érettségire. Sok energiát fordított a felkészülésre, megoldotta az előző évi feladatsorokat és a tanáraitól kapott feladatokat is. A matematikaérettségi nehezebb volt, mint amire számított, az utolsó feladatok közt akadt meglepetés számára, de összességében úgy érzi, jól sikerült a vizsga. Dominik ősszel angolból előrehozott érettségit tett, így most már csak a biológiavizsga van hátra számára.

Az érettségizők holnap történelemtudásukról adnak számot, majd az idegen nyelvi vizsgák következnek.      





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: