Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

350 millió forint kompenzációt kapott a város

Huszár Hajnal | 2021.05.07.

Összesen 23 milliárd forintot ad a Kormány a 25 ezer fő feletti településeknek a helyi iparűzési adó részleges elvonása miatt kieső önkormányzati bevételek pótlására – jelentette be tegnap a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Pápa városa 350 millió forint kompenzációhoz jutott, erről dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester tartott sajtótájékoztatót nem sokkal ezelőtt a Városházán.

Dr. Kovács Zoltán felidézte, a Kormány a járványhelyzetre való tekintettel tavaly arról döntött, hogy az iparűzési adó egy részét az önkormányzatok nem szedhetik be, így azok a vállalkozásoknál maradnak. Ez 150 milliárd forintot jelentett a vállalkozások számára, amit fejlesztésekre és a munkaerő megtartására fordíthattak.

– A döntéssel kapcsolatban az önkormányzati szövetségek és az ellenzéki települések részéről az a vélemény fogalmazódott meg, hogy ez az önkormányzatok teljes kivéreztetését jelenti. Igaz, hogy ez nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat, ám a Kormány a kompenzációt is előrevetítette. Szerdán arról született döntés, hogy a 25 ezer lélekszám feletti települések esetében kompenzálják a kiesett iparűzési adót, ez városunk esetében 350 millió forintot jelent – közölte a képviselő, hozzátéve, a Kormány már az év elejétől kisebb összegeket is nyújtott a városnak. Azt is elmondta, a 25 ezernél kisebb lakosságszámú települések teljes kompenzációt kapnak.

– Országgyűlési képviselőként ezúton is köszönöm Pápa városának és a környékbeli településeknek, hogy a járvány megfékezésében, a nehézségek kezelésében teljes körű szolgáltatást igyekeztek biztosítani és segítséget nyújtottak minden rászorulónak, akár önkormányzati intézményről, akár magánszemélyről vagy vállalkozásról volt szó – tette hozzá a politikus.

Az önkormányzat a Kormány múlt évi döntése után már számolt az iparűzési adóbevételek jelentős csökkenésével, ugyanakkor számított az ígért kompenzációra is – emlékeztetett dr. Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, három egyeztetésen is részt vett a Kormány képviselőivel a kieső bevételek pótlásának módjáról.

– A 350 millió forint kiesett bevétel pótlása azt is jelenti, hogy teljes körű kompenzációban részesült a város, a kiesett iparűzési adónkat ennek a döntésnek köszönhetően visszakapjuk, így azt is elmondhatjuk, hogy ennek az intézkedéssorozatnak a valódi nyertesei a kisvállalkozások lettek, hiszen a város nem szenvedett veszteséget, a 350 millió forint pedig ottmaradhatott a pápai vállalkozásoknál, ami jelentős segítséget nyújthatott számukra – fejtette ki a városvezető.

Dr. Áldozó Tamás megerősítette a képviselő szavait, miszerint központi költségvetési forrásokból például bértámogatásra és a kulturális intézmények bevételkiesésének kompenzációjára több összeget is kapott a város az idei évben, ezek több mint 100 millió forintot tesznek ki.

– Ez azt jelenti, hogy összességében 452 millió forint érkezett a város költségvetésébe. Ez nagyon jelentős összeg – emelte ki. Hozzátette, az idei büdzsé első tervezetében 400 millió forint ellentételezést szerepeltettek, amit akkor többen megalapozatlannak neveztek. Mivel a költségvetés elfogadásáig nem született döntés a kompenzáció összegéről a végleges büdzsé tervezetéből kivették ezt az összeget, ám ma már pontosan látszik, hogy nem tervezték túl a számokat.

– Amikor 400 millió forint kompenzációval számoltunk, kishitűek voltunk, hiszen a 452 millió forint már tény és a Kormány önkormányzatok támogatása iránti elkötelezettségét látva valószínű, hogy az év végéig ez az összeg még tovább fog nőni – fogalmazott a polgármester, köszönetet mondva a Kormánynak.

A politikusok hangsúlyozták, az eredeti elképzelések szerint meghatározott fejlesztési célra kapta volna a város a kompenzációt, ám végül szabad felhasználású, általános működési támogatásként jutott az önkormányzat az összeghez, ez pedig a felhasználás szabadságát is jelent, amit külön is megköszöntek a döntéshozóknak.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: