Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Megújul az Országzászló emlékmű környéke is

Huszár Hajnal | 2021.05.07.

November óta zajlik a Zöld város I. projekt kivitelezése, melynek eredményeként megújul a Várkert és az Erzsébet liget nagy része. A beavatkozási terület magába foglalja az Országzászló emlékmű környékét is, itt is nagyon látványos a változás.

Az emlékmű körüli nem túl dekoratív füves területet megszüntették, helyette andezit színű természetes kőburkolatot kap a 650 négyzetméternyi teresedés, amit majd facsemetékkel és körben virágágyásokkal díszítenek. A tervek szerint a megemlékezések megtartásához tribünszerű helyet alakítanak ki és pihenőhelyek teszik majd vonzóvá a parknak ezt a részét – tudtuk meg Vörös Lászlótól, a kivitelező cég vezérigazgatójától.

Az Országzászló emlékmű környékének átalakításával az a cél, hogy az évi néhány megemlékezésen túl is bekapcsolható legyen a város életébe – magyarázta dr. Áldozó Tamás polgármester.

– Az itt tartott megemlékezések eddig elég kényszeredettek voltak, hiszen az emlékezőknek nem nagyon volt helyük, jobbára a járdát foglalták el egy-egy ünnepi alkalmon. Most rendezvénytérként is használhatóvá válik és a pihenőhelyek kialakításával ez a belvárosi, de mégis intimebb terület akár egy találkozási pont is lehet a fiatalok számára – fogalmazott.

Az Erzsébet ligeti munkákat tekintve összességében az látható, hogy jó ütemben haladnak a kivitelezők. Vörös László elmondta, az új gyalogutak kétharmada alépítményi szinten elkészült, a héten az eddig meghagyott aszfaltos bevezető járdát is felbontották a Török Bálint utca felől. A kerékpárutak – melyek építése az év elején kezdődött meg – teljesen elkészültek, miután a múlt héten a két réteg aszfaltburkolatot is megkapta a Várkertből átnyúló, 940 méter hosszú kerékpárút. Az újjászülető egykori rózsakert helyét már kialakították, ennek egyik végébe készül majd egy pavilon és egy díszes ivókút is. A munkák folytatásában a sétányok végső burkolatát alakítják ki apró szemcsés zúzalékból és a növénytelepítési, parkosítási feladatokat végzik el.

A polgármester úgy látja, június 4-én, A nemzeti összetartozás napján még biztosan nem lesz az Országzászló emlékműnél koszorúzás, de az augusztus 20-i nemzeti ünnepen várhatóan már itt tiszteleghetnek Szent István emléke előtt. Ez nemcsak azt jelenti, hogy elkészül az emlékmű környezete, de azt is, hogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi a nagyobb ünnepség megtartását. A városvezető abban bízik, ez az ünnep lehet a megújuló emlékmű felavatásának időpontja is.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: