Makkai Miklósról nevezték el a tekecsarnokot

455
Fotó: Pápai Vasas Sport-emléktársaság

Makkai Miklós, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai neves sportolója nevét viseli a Téglagyári úti sportcentrum új tekecsarnoka. A sportember azzal írta be magát a magyar sporttörténelembe, hogy 1980 júniusában a romániai teke-világbajnokságon párosban világbajnoki címet szerzett.

A teke „taroló királya”, Makkai Miklós 1948. szeptember 29-én született Pápán. Tíz-tizenegy esztendős lehetett, amikor megismerkedett a tekézéssel – eleveníti fel a kezdeteket a Pápai Vasas Sport-emléktársaság Facebook-oldala. – Először persze nem versenyzőként, hanem állítófiúként fokról fokra leste el az akkori nagyoktól a sportág csínját-bínját, technikáját, taktikáját. Fogékony volt, hamar kibontakozott tehetsége. A végső lökést Peka János edzőnek köszönhette, aki elvitte az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesülethez versenyezni. „Fanatizáló” típusként amit a fejébe vett, azt végre is hajtotta. 1970-ben országos egyéni bajnokságot nyert, s már 1972-ben, huszonnégy évesen ott szerepelhetett a jugoszláviai Splitben rendezett világbajnokságon. Itt ugyan csak 853 fát ütött, de a tapasztalatokat később jól kamatoztatta. 1978-ban a svájci Luzernben tagja volt a második helyezett válogatottnak, egyéniben hatodikként végzett, párosban pedig a győri Nagy oldalán tizedikek lettek. Háromszoros magyar bajnok volt, egy alkalommal „tízek” bajnokságot nyert. Hat alkalommal végzett a második helyen. Éveken át volt Veszprém megye legjobb sportolója. 1980-ban, amikor világbajnok lett, hatalmas sikert vívott ki magának. 1986-ban Münchenben tagja volt a világbajnokságot nyert magyar csapatnak, egyéniben ezüstérmes, párosban harmadik helyezett lett. 1988-ban a budapesti világbajnokságon szintén csapatban ismét aranyérmet szerzett.

Makkai Miklós 2020. augusztus 15-én hunyt el, halála után vetődött fel, hogy az épülő sportcentrumban helyet kapó tekecsarnok akár viselhetné a világbajnok, városi kitüntetett nevét.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!