Banki alkalmazottnak adta ki magát a csaló

632

A rendőrök óvatosságra intik a bankszámla tulajdonosokat.

A rendőröket 2021. május 11-én értesítette a pápai sértett arról, hogy telefonon hívta egy ismeretlen férfi, majd a számlavezető bankjának biztonsági alkalmazottjaként mutatkozott be és arról tájékoztatta, hogy feltörték a bakszámláját, és arról pénzt utaltak. A csaló azt kérte a sértettől, hogy ellenőrzés céljából lépjen be a netbankjába, és töltsön le egy mobiltelefonos applikációt. Ezt követően a sértettet megtévesztve, valamint az ő közreműködésével – és a letöltött applikáció segítségével – több millió forintot utalt át egy idegen bankszámlára. Az ügy kapcsán a Pápai Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A pápai nyomozók arra kérik a bankszámla-tulajdonosokat, legyenek gyanakvók, ha a számlavezető bankjuk telefonon személyes vagy bankszámlával kapcsolatos adataik megadását, valamint a bankszámlához köthető azonnali tevékenységek elvégzését (pl. belépés a netbankba, ellenőrző kód megadása) kérik. Ilyen esetekben ne teljesítsék a hívó kérését, hanem szakítsák meg a telefonbeszélgetést, és érdeklődjenek a bankjuknál arról, hogy valós volt-e a megkeresés.

Netbankjukba történő belépéskor minden esetben gépeljék be az oldal címét, vagy a korábban elmentett hivatkozást nyissák meg! E-mailben, sms-ben vagy üzenetben kapott linket ne nyissanak meg!

Alkalmazást csak a hivatalos alkalmazás áruházból (Google Play Áruház, App Store) töltsenek le, üzenetben kapott linkről soha!

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!