Vajda Péter honismereti vetélkedő

1495
Fotó: Babos Petra

A Vajda Péter Emlékprojekt keretében az Elsősorban pápai Városbarát Egylet Vajda Péter és kora címmel ifjúsági honismereti-műveltségi vetélkedőt szervezett. Az esemény szervezői és a zsűri a Városházán vettek részt az online programon ma délután.

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivőtől megtudtuk, a vetélkedőt januárban szerették volna megtartani, ám a pandémia miatt ez a mai napra tolódott.

– Először is köszönetemet szeretném kifejezni dr. Áldozó Tamás polgármesternek, aki lehetővé tette, hogy a Városházán kapcsolódjunk be a zsűri tagjaival az online eseménybe. A Városházán helyet foglaló zsűri előtt négy, három-három fős diákcsapat – a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola, a csóti Csóthi Géza Általános Iskola, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola és a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola csapatai – adott számot tudásáról, felkészültségéről – tájékoztatta a Médiacentrumot Kerecsényi Zoltán, akitől megtudtuk, az első feladat egy, a csapatok által összeállított történelmi tabló bemutatása volt. A feladatok között szerepelt még totó megoldása, mozaikképek összerakása és egy történet felismerése, ahol egy Vajda Péter-szövegrészlet alapján kellett a résztvevőknek felismerniük, saját szavaikkal előadniuk, hogy miről is szólnak az idézetek – mondta az ügyvivő.

A vetélkedő elején dr. Áldozó Tamás polgármester, az emlékprojekt fővédnöke mondott köszöntőt, s biztatta a csapatokat, valamint köszönetét fejezte ki a városbarát egyletnek, hogy megszervezték a versenyt.

Mint mondta, történelmi pillanatnak is nevezhetjük a mait, hiszen a Városháza életében először kezdeményeztek ilyen jellegű vetélkedőt.

– A városbarát egylettel több együttműködésünk volt már. Vajda Péter egy pápai lakótelep névadója. Az, hogy az ő életének, munkásságának egy része itt zajlott, az minket kötelez. Nagyrabecsülésemet fejeztem ki az emlékév nyitásán azon elődeink előtt, akik a városi tanács keretein belül dolgoztak, és az 1960-as évek végén Vajda Péterről nevezték el az akkor kialakuló új lakótelepet– mondta dr. Áldozó Tamás.

Kerecsényi Zoltán kiemelte,  a csapatok példásan felkészültek az elmúlt hónapok folyamán, minden előre megadott irodalmat, forrást, segédletet jól hasznosítottak. 

Az ügyvivő gratulált a csapatoknak, köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, a zsűri tagjainak – Fehér Máriának, Vanyola címzetes főjegyzőjének, Kovács Attilánénak, a zsűri elnökének, Vajda Péter leszármazottjának, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna nyugalmazott tanárnak, Váminé Molnár Emma nyugalmazott könyvtárosnak, Zábrák Károlynénak, az egylet önkéntesének, valamint Varga Ritának, Vanyola polgármesterének, az emlékprojekt társ-fővédnökének. Az egylet nevében köszönetet mondott Pápa város polgármesterének, aki otthont adott az online vetélkedőnek.  Az oklevelek és a könyvjutalmak mellett minden csapat megkapta az egylet Vajda Péter-emlékplakettjét, valamint dr. Áldozó Tamás felajánlásának köszönhetően városi bringóhintózáshoz felhasználható kuponokat is nyertek. A jutalmakat a zsűri tagjai juttatják el az érintett iskolákba a csapatoknak. 

Eredmények:

I. helyezett: a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola csapata

II. helyezett: a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola csapata

III. helyezett: a csóti Csóthi Géza Általános Iskola csapata

Különdíjas: a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!