Könyvtári nagyik várják a fiatalokat

701
Fotó: Pintér Ádám

A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete tagjainak köszönhetően keddtől péntekig 14 és 18 óra között könyvtári nagyszülők várják a Jókai Mór Városi Könyvtárban azokat az olvasni vágyó 18 év alatti fiatalokat, akikkel nem érkezik védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérő. Így a jogszabályi előírásoknak megfelelően lesz lehetőségük igénybe venni a könyvtár szolgáltatásait – tudtuk meg Polovitzerné Antal Mónikától, a könyvtár szakmai vezetőjétől.

Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete elnöke úgy fogalmazott, mindig örömmel fogadja azokat a felkéréseket, melyeknek nyomán az egyesület tagsága önkéntes tevékenységet végezhet. Különösen nagy öröm ez azokban az esetekben, amikor a különböző generációk találkozására, együttműködésére ad lehetőséget az adott önkéntes tevékenység. – Amikor Polovitzerné Mónika felhívott a könyvtári nagyi-szolgálat ötletével, természetesen azt mondtam, hogy segítünk. Az első hetet az irodalmi színpadunk tagjai vállalták, a későbbiekben pedig az egyesületi tagság szélesebb köréből érkeznek majd önkéntes könyvtári nagyszülők, akik keddtől péntekig 14 órától 18 óráig segítik a fiatalokat a könyvtári tartózkodásuk idején. Természetesen a könyvtári nagyik mindegyike rendelkezik védettségi igazolvánnyal – hangsúlyozta Baán Éva.

A nyugdíjasegyesület irodalmi színpadának vezetője, Puskásné Tófeji Valéria elmondta, Csukárdi Tiborral szervezték meg az első hetet. Örömmel tapasztalta, hogy az első hétre jelentkező négy tagjuk számára teljesen természetes volt, hogy egy-egy teljes délutánt erre az önkéntes tevékenységre szánjanak.

Polovitzerné Antal Mónika emlékeztetett, a Jókai Mór Városi Könyvtár május 4-étől újra látogatható, ám a kormányrendelet értelmében 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják a bibliotékát. A könyvtári nagyi szolgáltatás ötletét a Tapolcai Városi Könyvtár hasonló szolgáltatása adta. Baán Éva azonnal igent mondott a felkérésre, így keddtől a nyugdíjasegyesület tagjai biztosítják a felnőtt kíséretet az egyedül érkező 18 év alatti könyvtárlátogatók számára.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!