Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Pápán látható az ország legnagyobb minikönyv gyűjteménye

Babos Petra | 2020.10.07.

Közel hatezer darabos minikönyv gyűjteményből álló kiállítás nyílt a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

A minikönyvek az olyan kisebb méretű könyvek, amelyek mérete 30 és 76 milliméter között van. Ezek ugyanolyan kötésűek, mint a normál méretűek, szabad szemmel vagy nagyítóval jól olvashatóak. Tematikailag igen változatosak lehetnek. A minikönyvek kezdetben főleg kisméretű imádságos könyvek voltak, amit az emberek bárhová magukkal vihettek. Később a nyomdászok versenyre keltek egymással azért, hogy ki tud kisebb méretű nyomtatott könyvet készíteni, így még több minikönyv készült. Magyarországon 1970 és 1990 között volt az az időszak, amikor lényegében tömegesen jelentek meg a minikönyvek, különböző témában.

2016-ban volt Pápán Tari József gyűjtőnek már minikönyv-kiállítása. Akkor a gyűjtemény egy kisebb részét láthatták az érdeklődők, most azonban már csak városunkban látható a közel 5600 darabból álló kollekció.

A megjelenteket dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte, aki mint mondta, szerencsésnek érzi magát, hiszen ő két könyvtár megnyitásán is részt vehetett igazgatása idején. Az egyik az, amelyikben a költözés óta működik a bibliotéka, a másik pedig a most átadott minikönyvek tára. Kiemelte, reméli a minikönyvtár igazi kuriózummá válik az idők során.

Elbe István főtanácsos, az Országos Széchenyi Könyvtár Gyarapítási- és Állomány-nyilvántartó Osztály munkatársa szakmai megnyitójában elmondta, a pápai minikönyvtár lenyűgözte, hiszen együtt, vitrinben kiállítva ennyi minikönyvet még nem látott.

– Az Országos Széchenyi Könyvtárban is van hasonló kiállítás, de nem ennyi darabból áll. Elmondható tehát, hogy Pápán, a városi könyvtárban található a legnagyobb minikönyv gyűjtemény. Tari József nemzetközi szinten is gyűjtötte a kis könyveket, az országos könyvtárban nemzetközi darabok nincsenek. A minikönyvek aranyosak, kicsik, élvezet őket kézbe venni, s adott esetben lehet olvasni is őket. A legváltozatosabb témában, megjelenési formában láthatóak, s ez egyúttal egyfajta könyvművészet is – mondta.

Dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki Tari Józsefnek, aki a gyűjteményt a pápai könyvtárnak adta.

– Mindennek különös jelentősége van, ami a könyvtárat értelmezhetőbbé, fogyaszthatóbbá, trendibbé, értelmezhetőbbé és népszerűbbé teszi a mai világban, hiszen átalakult az a fajta olvasási kultúra, ami akár még a rendszerváltás utáni időkben is jellemző volt Magyarországon. Gyakran feltesszük a kérdést, hogyan tudnunk eljutni az emberekhez, hogyan lehet belőlük könyvet olvasó személyeket, könyvtárt használó olvasókat találni. Én azt gondolom, a könyvtárak alapvető funkciói megmaradnak és mindig szükség lesz erre a környezetre, erre a térre, ahová be lehet jönni és kézbe lehet venni a könyvet, s segítséget lehet kérni az interneten kívül is, de hinni kell abban is, hogy nem szabad feladni az új kutatásának a lehetőségét, az olvasók keresését, a polgárok  olvasóvá segítését. A mobiltelefonok korszakát is a nagy készülékekkel kezdtük, aztán jöttek a kisebbek, most megint kezdünk visszatérni a nagyobbakhoz. Bízzunk abban, hogy ezek a visszatérő törvényszerű szükségletek a könyvekre is igazak lesznek – mondta a polgármester, majd végül azt kívánta, hogy keressék fel sokan a minikönyvtárat.

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros elmondta, a bibliotéka gyűjteménye egy új és ritka állományrésszel gyarapodott. A könyvtár szolgáltatásai  új kuriózummal bővültek, amely a látogatók, kutatók és a minikönyv gyűjtés után érdeklődők számára folyamatosan nyitva áll. A minikönyvtár állománya kereshető formátumban is megtalálható a honlapon, a www.jmvk.papa.hu oldalon az adatbázisaik menüpont alatt. A minikönyvek feldolgozásában és online adatbázisban történő keresésében elismerés és dicséret illeti a munkatársakat, a feldolgozást Sztyehlikné Tóth Tünde osztályvezető vezette. A feldolgozásban közreműködött Vargáné Sipos Terézia, Bartos Violetta, Császár Csilla, Kelemen Dezsőné, Nagy-Luttenberger Anita és György László.

A miniköny állományt Tari József mutatta be a megjelenteknek. Mint mondta, szerette volna, ha a gyűjteménye nem veszik el, ezért Pápa városának adta, ahol úgy látja, nagyon jó kezekben van.

– Jó érzés látni a könyveimet, nagyon szépen berendezték a termet. A gyűjtést 1972-ben kezdtem, körülbelül 5700 darab minikönyv volt a tulajdonomban, köztük külföldi könyvek is. A világ legkisebb újsága is része annak a minikönyv gyűjteménynek, amely mostantól Pápán látható – tudtuk meg az egykori nyomdásztól, aki hozzátette, ő továbbra is gyűjti a minikönyveket, s eljuttatja a pápai könyvtárba.

A kiállításmegnyitón Varga Árpád tanár-költő működött közre, aki az ünnepi átadóra írt saját versét olvasta fel.

A minikönyv-kiállítás – a könyveket megfelelő szekrényekben elhelyezve – a könyvtár számítástechnika termében kapott helyet.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: