Ismeretterjesztő kisfilm készült a bábjátszásról

185
Fotó: Babos Petra

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprémi Megyei Igazgatósága és a Pegazus Színház együttműködése az amatőr bábjátszás segítése terén 2018-ra nyúlik vissza. Több alkalommal tartottak műhelymunkákat és segítették a bábcsoportvezetők munkáját is. Hat új bábcsoportot indítottak, és a csoportvezetők felmerülő igényei alapján most kisfilmsorozat is készült a bábjátszásról. A hat, egyenként 25-30 perces részből álló sorozat ünnepélyes bemutatóját ma délután tartották a Pegazus Színházban.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője elmondta, az igények szabták meg azt, hogy Bábozda címmel kisfilmsorozat készüljön. Ezek a filmek az intézet Youtube csatornáján érhetők el.

– A kisfilmeket a mai naptól bárki megtekintheti. Ezeket tökéletesen használhatják műhelymunkákon, képzéseken is – mondta dr. Baloghné Uracs Marianna, akitől megtudtuk, az „Otthonról haza” projekt keretében az amatőr bábjátszás területén indult fejlesztőprogram során regionális szakmai műhelyek megtartása, hálózatépítő folyamatok segítése, bábcsoportok mentorálása történt az elmúlt három évben. A munka bábszakmai területének szakmai felelősei, megvalósítói Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház szakemberei, ügyvezetői voltak – mondta dr. Baloghné Uracs Marianna.

– A sorozat írója, rendezője Sarkadi Nagy László, szereplői a Pegazus Színház tagjai, élükön Végh Zsolt bábszínésszel. Arra vállalkoztak, hogy szórakoztató módon, érdekesen, a mai fiatalok számára is vonzóvá tegyék a bábozást, felkeltsék az érdeklődést ez iránt a rendkívül komplex művészeti ág iránt. Emellett rengeteg tudás, alapismeret került a filmekbe, amelyek egy kezdő bábcsoportvezető munkájához is segítséget jelenthetnek. Megszólalnak a filmekben kiváló bábos szakemberek, egy-egy téma szakavatott ismerői is. A Nemzeti Művelődési Intézetnek van egy közösségeket, szakköröket megismertető oldala, ahol sok más kisfilm található. A Pegazus Színházzal felkérést kaptunk arra, hogy a bábszakkörrel kapcsolatos kisfilmet mi készítsük el erre az oldalra. Nagyon büszkék vagyunk erre – tájékoztatta a Médiacentrumot a Nemzeti Művelődési Intézet megyei vezetője.

Végh Zsolt, a Pegazus Színház igazgatója elmondta, nagyon örültek a felkérésnek.

– Magyarország manapság nem dicsekedhet nagy bábos, amatőr léttel. Mi ezt igyekszünk ezzel a sorozattal pótolni. Az NMI-nek nagy törekvése a közösségek sokszínű építése. Mi a magunk műfajával próbáljuk ezt bemutatni. Az alapkoncepció az volt, hogy egy olyan sorozat jöjjön létre, amelyik nem kimondottan oktatófilm, hanem inkább szórakoztató jellegű. A kisfilmben alapszinten végigjártuk azokat a témákat a bábjáték műfaján belül, amivel ha érdemben foglalkozik az érdeklődő, akkor rossz irányba már nem tud menni, nem születik szakmaiatlan produkció. Elsőként azt tisztáztuk, hogy mi a bábjáték, mik a sajátosságai. A második részben a báb fajtáival, azok tervezésével, kivitelezésével foglalkoztunk. A harmadik filmben a dramaturgia következett, majd a bábszínházi térről beszéltünk. Az ötödik kisfilmben a bábjátékosokról esett szó, végül pedig a teljes alkotói folyamatot irányító rendezői munkáról kap képet a néző – tudtuk meg Végh Zsolttól, aki hozzátette, rengeteg dal, tematikus jelenet található a filmekben, amelyeket ha először néz valaki, akkor jól szórakozik, viszont, ha már sokadszor, akkor meríthet belőle.

A kisfilmek elkészítésében oroszlánrészt vállalt Balogh István, a Veszprém TV műszaki vezetője, akitől megtudtuk, hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol a Pegazus Színházzal, így nagy örömmel vállalta a felkérést, hogy részt vegyen a komplex feladatban. Mint mondta, a rendező megálmodta a forgatókönyvet, a stáb pedig rögzítette, megvalósította azt.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!