Országos első helyezés a könyvtárhasználati versenyen

711
Fotó: Babos Petra

A Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny több mint 25 éves múlttal rendelkezik. A megmérettetésen a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium rendszeresen részt vesz. Idén Nagy Ákos 10. B osztályos diák az országos első helyezést hozhatta el a versenyről.

Ennek kapcsán Varga Mária, a gimnázium könyvtárosa a Pápa és Vidéke kérdésére elmondta, rendkívül büszkék Ákos országos első helyezésére.

– A könyvtárhasználati verseny három fordulóból állt.  A verseny szervezői mindig törekedtek a projektszerű feladatokra, de kezdetben több kiskönyvtáros feladat szerepelt a fordulókon. Ma már egyértelműen a használói szempontok uralkodnak a könyvtárosi tudás felett. A kezdetektől fogva, megelőzve annak országos elterjedését, a projektszerű feladatok megvalósításának módszerét alkalmazták a szervezők, melynek során a tanulóknak komplexen kellett alkalmazniuk információs műveltségüket, a könyvtárak nyújtotta lehetőségek segítségével.  A megmérettetéshez szükséges a diákok részéről általános műveltség, komplex tudás, hiszen a verseny nem köthető egyetlen tantárgyhoz sem. Fontos, hogy a versenyző motivált legyen és rendelkezzen megfelelő kutatási vággyal, hiszen ezek hiányában nem lehet felkészülni. A források pontos megjelölését kell alkalmazni. A versenyen eleinte korcsoportonként egy-egy versenyző vehetett részt egy intézményből, manapság viszont már több tanuló is indulhat.

– Ákos harmadik éve vett részt a versenyen, idén a döntőben első helyen végzett. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy precíz legyen a hivatkozása, hiszen csak hiteles forrásokkal lehetett dolgozni. Az előző években a megyei könyvtárban rendezték meg a versenyt, ám idén csak a digitális térben kellett a diákoknak kutakodniuk. Ez szerintem nehezebb volt így, hiszen a szervezőknek a hiteles forrás megjelölése fontos, s az interneten sokszor vannak téves információk is. A tanulóknak el kellett dönteniük, hogy melyik a helyes hivatkozás, s ez nem egyszerű feladat – emelte ki Varga Mária, aki elárulta, Ákos felkészültségét a zsűri megdicsérte.

Nagy Ákos elmondta, három évvel ezelőtt tanára biztatására döntött úgy, hogy elindul a könyvtárhasználati versenyen.

– Első és második évben megyei második helyezett lettem. Nagyon boldog vagyok, hogy idén az országos első helyezést hozhattam el. Az írásbeli részben feladatlapot kellett kitöltenünk. A megyei verseny témája Dánia volt, ehhez kapcsolódtak a kutatások. A döntőben az volt a feladat, hogy én a koppenhágai egyetemen szeretnék továbbtanulni, s érveket kellett gyűjtenem, hogy miért akarok ott tanulni, s a szüleimet is meg kellett győzni, hogy ez miért is jó. Keresnem kellett egy útikönyvet Dániáról. Itt is törekedtem arra, hogy csak hiteles forrást használják, a nyomtatott állományt nem lehetett segítségül hívni.

Ákos az oklevél mellett nagyértékű könyvutalványt vehetett át.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!